На 3 август в свищовското село Царевец бе официално открито

...
На 3 август в свищовското село Царевец бе официално открито
Коментари Харесай

С много емоции бе наситен стартът на Десетото издание на МФФ „Фолклорен извор“ 

На 3 август в свищовското село Царевец бе публично намерено юбилейното Десето издание на Международния фолклорен фестивал „ Фолклорен извор “. Лятното кино, в което се състоя събитието, бе изпълнено с доста посетители, участници, спомоществователи и другари на фестивала, измежду които бяха заместител регионалният шеф Огнян Стоянов, ръководителят на Общински съвет – Свищов доктор Кристиян Кирилов секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете доктор Анелия Димитрова и Бедри Алиев, кметове на обитаеми места ипредставители на редица организации.

Отбелязването на десетгодишния празник беше наситено с доста мощни страсти от спомените за пътя, който с доста обич, усърдие и безрезервност е извървян до построяването на цялостния одобрен културен артикул с марката „ Фолклорен извор “. По традиция събитието стартира с благословията на отец Христо и химна на фестивала „ В Царевец добре пристигнал е всеки “, в осъществяване на обичаната национална певица Гуна Иванова. Официалния старт бе даден от кмета на обитаемото място Марин Любенов, който особено благодари на главния основател и движеща мощ на фестивала –Генчо Генчев.

От своя страна, като ръководител на фестивала, доктор Генчев изрече откровени благодарности към всички съидейници, съорганизатори и благодетели, които безкористно и с доста обич към българския фолклор се подкрепяли и поддържат развиването и реализирането на това събитие – събиращо, пазещо, съхраняващо и предаващо националните културни обичаи, песни, танци, традиции и вярвания, които в действителност са скъпа съкровищница на българщината и българското.

На събитието беше отделено особено внимание на членовете на журито, които като одобрени експерти в своята област садопринесли извънредно доста за издигането равнището на фестивала, неговото разпространение и одобряване през годините. Те бяха наградени със статуетки и грамоти, които им бяха връчени с признателност персонално от ръководителя на фестивала Генчо Генчев. Своите благодарности той изрази и към спомоществователите и медийните сътрудници на „ Фолклорен извор “, които през всичките 10 години са били компактно до всяко издание, показвайки своята поддръжка и религия в неговото развиване и триумф. Почетни плакети с благодарности получиха и редица доброволци и съидейници, които безрезервно, безплатно и годишно са оказвали помощ при организацията и провеждането на огромното фолклорно събитие. Очарователните водещи Вера Блажева и Росен Маринов, които се утвърдиха като превъзходен тандем през всичките 10 години също получиха самопризнание за труда си. Като един от главните уредници, Росен Маринов бе приветстван от ръководителя на фестивала, за високия професионализъм, с който подхожда неуморно при всяко едно издание, издигайки го на все по-високо равнище.

С благодарност и бурни овации бе почетена паметта на един от съоснователите и почетен жител на Свищов Генчо Ламбев, както и на останалите споминали се през годините другари на фестивала.

В края на прочувствената вечер всички присъстващи бяха зарадвани с песни и танци на фолклорен отбор „ Цветята на Телеорман “ от Република Румъния, и българския отбор „ Гласове на традицията “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР