На 29 юни православните християни празнуват Петровден. Днес официално приключват

...
На 29 юни православните християни празнуват Петровден. Днес официално приключват
Коментари Харесай

На Петровден осветете хляб и ябълки в църквата

На 29 юни православните християни честват Петровден. Днес публично завършват Петровите пости и за празника се подготвят специфични ястия като Петровското пиле.

Петровското пиле е едно от наложителните блюда, които обичайно би трябвало да участват на всяка християнска софра за Петровден.

За ястието са ви нужни 1 пиле, 125 г масло, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на усет.

Пилето се почиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява извън и от вътрешната страна. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.

 Петровско пиле

За празника се подготвя и специфичен ритуален самун, наименуван колак. В другите райони в България рецептите за хляба са разнообразни. Задължителните артикули за приготвянето му обаче са брашно, яйце, квас, сол, захар и олио.

От този самун се занася в църквата, с цел да бъде осветлен. На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се има вяра, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая.

Овчарската торта или наричана още Бял мъж е измежду обичайните ястия за Петровден.

Тортата се подготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето би трябвало да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи.

Десертът е бял на цвят и в някои краища се назовава сиромашка торта. Освен че е доста вкусна, тортата е и доста потребна.

 Обреден самун за Петровден

Тъй като от Петровден стартира работата по полето, белият десерт се подготвя, с цел да има бяло брашно след жътвата.

На 29 юни завършват Петровите пости, които са почнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е към 2 седмици и се извършва, с цел да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.

Петровият пост не е толкоз непоколебим като Великденския и Коледния и на него се позволява потреблението на риба и морска храна, както и на храни с скотски генезис като мляко и яйца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР