На 29 ноември 2023 г. уважаваният български учен, културолог, семиотик,социолог

...
На 29 ноември 2023 г. уважаваният български учен, културолог, семиотик,социолог
Коментари Харесай

Дискусия в памет на проф. Ивайло Знеполски - „човекът история на близкото ни минало“

На 29 ноември 2023 година уважаваният български академик, културолог, семиотик,социолог и мъдрец проф. Ивайло Знеполски ни напусна. Но посредством научнатаси работа и основания от него Институт за проучване на близкото миналоостави след себе си дълбока интелектуална диря и огромна отговорност - дасе продължат пътищата, които той проправи в историческото познание.

Интелектуалното наследство на учения, чийто предан труд го трансформира в„ индивидът история на близкото ни минало “, ще бъде тематика на интереснапублична полемика на 27 февруари от 17:30 ч. в Огледалната зала наСофийски университет „ Св. Климент Охридски “.

По време на събитието, проведено взаимно от Института за изследванена близкото минало, Нов български университет, Софийски университет ииздателство „ Сиела “, ще бъдат показани и последните две книги напроф. Ивайло Знеполски от знаковата поредност „ Минало несвършено “ –„ Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон “ и „ Семейниразправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон “.

 znepolski_totalitarizma.jpg

Както самичък отбелязва проф. Знеполски „ В центъра на това проучване са трудовете на трима откриватели натоталитаризма, трима начинатели - Хана Арент, Ерик Вьогелин и РеймонАрон, доста разнообразни създатели, ярки характерности, чиито срещи колизии спомогнаха теорията за тоталитаризма да не се появи катодогматична дисциплинираност, а като проблематично поле, отворено към нови аспектии към динамичността на измененията във времето.(…)

В това кръстосване на шпагите сред тримата става въпрос и за освен това от разногласието на каква теоретична основа да се построи теорията за тоталитаризма. Имплицитно диалогът е доста по-широк - разногласието е за това, по какъв начин да разбираме модерността, по какъв начин да мислим историята, за характера на връзката сред традиция и модерност, за отношението сред обстоятелствата и общите хрумвания, за същността на политиката, за смисъла на свободата и за бъдещето на демокрацията… И разликите сред теориите на тримата се дължат както на другите подходи при разбора на тоталитаризма, по този начин и на разликата в отговорите, които дават на един или различен от изброените нагоре фундаментални за разбирането на процесите в човешкото общество проблеми. “

Проф. Ивайло Знеполски работи върху тези книги до последния си момент и темогат да бъдат тълкувани като интелектуално наследство. Посветени са несамо на тримата най-значими теоретици и откриватели на тоталитаризма,но насочат и доста значимо обръщение към днешния ден. Необходимо е не самода познаваме близкото си минало, само че би трябвало да пазим и достиженията накрехката ни народна власт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР