На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение -

...
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение -
Коментари Харесай

Днес е хубав празник! Вижте кой празнува

 На 29 август в националната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият забележим свят се приготвят за зимата. Неслучайно в националния календар новата година стартира през септември. На Секновение (още Секновенѐ, Обсичане, Иван Обсечен, Свети Иван с отсечената глава, Иван Коприван, Църн свети Йован) денят се " сече ", денонощно " се стигат ", сутрините и вечерите са по-студени. " Сече се " и водата и също става по-студена за къпане в реките. Затова до този ден можем да се къпем умерено, след него към този момент е рисково, не е на добре. 

В православния календар Секновение е един от празниците, отдадени на св. Йоан Кръстител. На днешната дата той е осъден с отрязване на главата от юдейския цар Ирод Антипа. Често св. Йоан може да бъде изобразяван с отрязана глава в поднос.

На границата сред два сезона, вярванията, с които този ден се натоварва, са доста богати. Секновение е и последният ден, в който змиите, гущерите и всевъзможни други влечуги се прибират в леговищата си, напущат земята и се отдръпват в пещерата на змийския цар. Те ще излязат още веднъж на Благовец, когато белият свят още веднъж стане топъл, пролетен и комфортен за тях. Към своите зимни квартири накрай света потеглят на Секновение и всички тайнствени, невидими и зли сили – самодиви, юди, змейове и змеици. 

Жените не работят през днешния ден, а и каквото захванат, не им върви. Ако е нова работа, няма да излезе на добър край. Още по-лошо, в случай че дреха скроят. Който облече такава дреха, в черно ще я носи, злощастие и беди ще го сполетят. Шевиците не става хубави, манджите не са сладки. Не се пие и яде нищо, обвързвано с аленото - поради кръвта на св. Йоан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР