На 28 октомври /събота/в Скалната средновековна църква Св. св. Теодор

...
На 28 октомври /събота/в Скалната средновековна църква Св. св. Теодор
Коментари Харесай

Честват паметта на Св. Теофана Басараб

На 28 октомври /събота/в Скалната средновековна черква „ Св. св. Теодор Тирон и Стратилат “ в комплекса Ивановски скални църкви ще бъде отслужена св. Литургия във връзка честване паметта на Св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна черква на 21 май 2022 година Литургията ще бъде отслужена от свещеници от Русенска епархия и от Румъния.

Честваната светица е известна в българската история като кралица Теодора, първа жена на цар Иван Александър, след това приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение има непокътнато в скалната черква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е показана като ктитор на храма.

За искащите да вземат присъединяване в богослужението ще бъде проведен автобусен транспорт от град Русе до Ивановски скални църкви. Цената на превоза в двете направления е 6 лв.. Записването се реализира в Катедрален храм „ Св. Троица “.Броят на участниците е органически до 20 души.

Необходимо е участниците да са с подобаващи обувки за вървене и самите те да имат опция и сили да вървят пешком – от паркинга до църквата дистанцията ще бъде изминато пешеходно и трае към 20 минути. Автобусът потегля в 8,00 часа от паркинга на Катедрален храм „ Св. Троица “и се връща след отслужването на Литургията и къс обяд, обезпечен на място.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР