На 28-ми май (събота) ще се проведе второто издание на

...
На 28-ми май (събота) ще се проведе второто издание на
Коментари Харесай

Над 400 души ще се включат във Велообиколката на Северозапада тази събота -

На 28-ми май (събота) ще се организира второто издание на Велообиколката на Северозапада. За шосейния велопоход към този момент са се записали над 400 начинаещи и професионални колоездачи. Те ще започват от Чипровци и ще преминат край някои от емблематичните забележителности на региона – Белоградчишките скали и крепостта „ Калето “, биосферен резерват „ Чупрене “, часовниковата кула в град Чупрене, Чипровския манастир и други.

Основна цел на уредниците от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “ е да разпространяват колоезденето и дейния екологичен туризъм в района. „ Бихме желали да дадем мотив на повече хора да опознаят тази част от България. Северозападът е един от най-красивите, само че и най-слабо познати региони на страната, който в това време се оказва извънредно подобаващ за шосейно колоездене “, споделя един от главните уредници на събитието – Еленко Еленков.

„ Този регион е от най-бедните в България, само че откъм природа се оказва извънредно богат. Белоградчишките скали сa необикновено място, край което да минеш с колело, а автомобилният трафик в региона е доста слаб, множеството пътища за подобаващи за шосейно колоездене и се кара умерено “, добавя Галин Генчев, който дружно със Симеон Желев се класира преди всичко в дългата отдалеченост през предходната година. Началото на втората колоездачна обиколка на Северозапада ще бъде обещано в 9 ч. сутринта в събота от централния площад на Чипровци. Първи ще започват участниците в най-дългата отдалеченост – 138 км, последвани в 11 ч. от колоездещите на 105, 75 и 45 километра.

Финалът ще е в село Митровци, където колоездачите ще попаднат в достоверната атмосфера на локалния събор с духова музика, скара и бира. За всеки сполучливо финиширал са планувани орден, студено Ломско питие и други дарове. Церемонията по награждаването ще стартира в 18 часа, като уредниците са планували атрактивен награден фонд, който включва бутикови домашно приготвени вино и ракия от региона.



За да насърчат повече хора да опознаят региона, уредниците със съдействието на общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана са обезпечили опция за участниците да посетят някои от локалните забележителности гратис. Всеки, който показа спортния си номер, ще има свободен достъп до една от най-запазените и красиви замъци в България – построената през ІІІ век от н.е. " Калето " в Белоградчик.

Вплетената в Белоградчишките скали цитадела е музей навън и монумент на културата от национално значение. В дните сред 27-и и 29-и май ще бъде обезпечен свободен достъп и безвъзмездна сказка и в историческия музей в Чипровци. Посетителите ще могат да се срещнат с развиването и достиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимарската.

„ Очакваме на 28-ми май всекидневно празните пътища на Северозапада да се изпълнят с колоездачи и най-бедният район на Европейския съюз да се оживи най-малко за уикенд. По-голямата ни цел е хората да стартират да се връщат по тези места и да ги опознават по един деен и екологичен метод, какъвто е колоезденето. Така ще можем да помогнем и на локалната стопанска система да се развива “, прибавя Еленко Еленков. Събитието се провежда като част от план, финансиран от фондация „ Америка за България “ за подкрепяне на туризма в Северозапада.

Партньори на втория Велопоход са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Регистрацията продължава до привършване на квотите на уеб страницата на събитието
https://northwest.bg/

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР