На 28 март консервативното правителство на Гърция оцеля след предложение

...
На 28 март консервативното правителство на Гърция оцеля след предложение
Коментари Харесай

Правителството на Мицотакис оцеля след вот на недоверие

На 28 март консервативното държавно управление на Гърция оцеля след предложение за избор на съмнение в Народното събрание, импортирано по отношение на изказванията, че се е пробвало да манипулира следствието на смъртоносния влаков конфликт, който раздруса страната предходната година.


Предложението за избор на съмнение беше отхвърлено, като 159 от 300-те депутати в Народното събрание гласоподаваха срещу, а 141 - за.

Консервативното държавно управление на министър-председателя Кириакос Мицотакис има парламентарно болшинство и се очакваше да отхвърли настояването, импортирано от социалистическата партия ПАСОК във вторник.

Предложението беше импортирано след обява във вестник, в която се твърдеше, че основен звуков запис от нощта на злополуката, лишила живота на 57 души през февруари 2023 година, е бил подвеждащо редактиран.

Опозиционните партии упрекнаха държавното управление, че стои зад хипотетичната ловкост като част от напъните да затвърди определената от него теза, че човешка неточност е отговорна за челния конфликт.

" Общественото мнение стигна до неотменимо умозаключение - че сте се насочили към прикриване " на нещастието с влака, съобщи Никос Папас, ръководител на Народното събрание от главната опозиционна партия " Сириза ", пред залата в сряда.

" Призовани сте да дадете отговори ", сподели той.

Общественото мнение стигна до безвъзвратен извод - че сте се насочили към прикриване на нещастието с влака ", съобщи в сряда Никос Папас, ръководител на Народното събрание от главната опозиционна партия " Сириза ".

" Призовани сте да дадете отговори ", сподели той.

Опозиционните партии настояват, че държавното управление е предоставило на другарски медии съединения запис.

Но Мицотакис съобщи обществено: " Никога не е имало заповед за укриване. Гледам ви в очите и ви споделям това. "

По мотив на това, което по-рано назова " национална контузия ", Мицотакис съобщи, че " хроничните провали на страната са се срещнали с човешката неточност ", като настоя, че желае да каже " истината " на едно " недоверчиво и яростно общество ".

Катастрофата стана, когато малко преди среднощ наоколо до тунел край централния град Лариса се сблъскаха товарен и пътнически трен с 350 души личен състав и пасажери, най-вече студенти.

Година след случая роднините на жертвите настояват, че макар обещанията на държавното управление за цялостно следствие, държавните органи са изгубили време и са пропуснали значими доказателства.

Експерти, назначени от фамилиите на роднините, настояват, че мястото на произшествието е било почистено от останките и горния пласт почва, преди проверяващите да могат да го изследват напълно.

Тялото на млада жена, пътувала в пътническия трен, към момента е в неопределеност.

Експертите на фамилиите настояват също, че товарният трен е превозвал недекларирани химикали, които са провокирали голяма детонация след злополуката, убивайки хора, които другояче биха оживели.

Критиците показват обръщението на Мицотакис към нацията единствено няколко часа след случая, в което той споделя, че " всичко " демонстрира, че виновността е човешка неточност.

Правителственият представител Павлос Маринакис назова отчета на " То Вима " " безпочвен ".

Основната опозиционна партия " Сириза " прикани Мицотакис, който бе избран отново с лекост през юни, да подаде оставка.

Опозиционните партии към този момент бяха ядосани през миналата седмица, откакто четиримесечното парламентарно следствие на случая завърши, без да се припише виновност на висши политици.

Над 30 железопътни чиновници и длъжностни лица са упрекнати по отношение на злополуката от 28 февруари 2023 година, като се чака правосъдният развой да стартира през юни.

От десетилетия 2 552-километровата железопътна мрежа на Гърция е наранена от неприятно ръководство, неприятна поддръжка и остаряло съоръжение.

Миналата година държавното управление се отърва от следващия избор на съмнение поради скандал с подслушване, в който бяха забъркани държавното разузнаване и кабинетът на министър-председателя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР