На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик

...
На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик
Коментари Харесай

Църквата почита първия български мъченик

На 28 март Българската православна черква уважава своя първи страдалец - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български.

Българската страна била учредена на Балканския полуостров в 681 година от едно войнствено племе от тюркски генезис – прабългарите, въпреки че в нея локалните славяни постоянно са представлявали господстващата съставка племена, и се настанили в тези земи още от началото на VI век.

Един от най-великите ханове на онази България, хан Крум (803 -814 г.), при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам.

Синът и правоприемник на хан Крум, хан Омуртаг (816–831 г.), забелязал христианизаторското въздействие на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал един път да го принуди да вземе присъединяване в една идоложертвена софра. Понеже Кинам внезапно отказал да стори това, хвърлили го в пандиза за дълги години.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му наследник Маламир (831-836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота-Боян, той извел Кинам от пандиза и го подарил на брата си като плебей. Обаче скоро княз Енравота-Боян скрито приел християнско кръщение под въздействието на Кинам.

Като разбрал това Маламир опитал да принуди брат си да се откаже от " непознатия Бог ". Но князът уверено декларирал: Аз се отвращавам от езическите идоли и уважавам Христа, същинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа!

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл въодушевена пророческа тирада: „ Тази религия, поради която аз в този момент загивам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята гибел. Кръстният знак ще бъде на респект на всички места, ще се издигат храмове на същинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени по този начин, сякаш не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – след няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква изгода от своята свирепост! ”

След това Христовият страдалец преклонил глава под меча и приел страдалчески венец към 833 година.

Скоро починал и Маламир и тъй като нямал правоприемник, наследил го Пресиян (836–852 г.), наследник на княз Звиница, втория му по-голям брат. А синът и наследникът на Пресиян, Борис (852–889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ. Изпълнило се пророчеството на св. страдалец Енравота-Боян, княз български.

Това са и единствените сведения за Енравота-Боян, княз български. Паметта му се чества на 28 март единствено с поменуване на името му.

В деня, в който почитаме Св. мчк Енравота-Боян, княз Български имен ден честват Боян, Баян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР