На 28 декември Природен парк Беласица“ отбелязва своята 16-годишнина. Управлението

...
На 28 декември Природен парк Беласица“ отбелязва своята 16-годишнина. Управлението
Коментари Харесай

Природен парк Беласица стана на 16 години

На 28 декември Природен парк „ Беласица “ отбелязва своята 16-годишнина. Управлението на Природен парк „ Беласица “ се реализира от Дирекцията на Природния парк, която е подчинена на Изпълнителна организация по горите.
Обявяването на планина Беласица за предпазена територия е за запазване на вековни гори, формирани главно от елементарен бук и елементарен кестен, които са най-обширните кестенови масиви на Балканския полуостров, и естествени местообитания на чинар, както и на предпазени и ендемични растителни и скотски типове – елементарен тис, бодливолистен джел, планински явор, карстова люцерна, албански крем, белогръб и черен кълвач и на неповторими и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината.
За феновете на пешеходния туризъм Беласица предлага, както по-леки излети в подножието на планината по маркирани туристически направления, стигащи до забавни местности, по този начин и дълги и предизвикателни направления до билото. От билото на планината на юг се виждат Дойранското и езерото Керкини, на север се откроява панорама към пограничните планини Огражден и Малашевска, а в далечината се открояват планинските вериги на Пирин, Рила и Славянка. Най-високият връх на планина Беласица Радомир (2029 метра) и връх Тумба (1880 метра), който е ситуиран на три граници, са притегателни точки за по-опитните туристи.
Освен опциите за обичайни туристически излети до билото на планината или до някоя от туристическите хижи, Беласица предлага и опция за посещаване на извънредно красиви водопади. Чудните дребни водопади над подгорските села са чудесни места за отдих и разходка измежду природата. Беласишките водопади: Лешнишки, Камешнишки, Яворнишки, Мангъро и Дъбицата са ситуирани в живописни местности, които притеглят със своята неповторимост и уникалност. Водопадите над село Ключ и село Коларово, също си заслужава да бъдат посетени.
За по-любознателните туристи са подобаващи тематичните направления, построени на територията на парка. При прекосяването по тях посетителят има опция да научи забавни обстоятелства за растенията и животните, свързани с тематиката на съответният маршрут.
Живеем във времена, когато интернет пространството ни дава забележителна информация и знание, само че то не може да размени живото другарство и страстите, които ни дава природата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР