На 28 април т.г. беше открито 38-то издание на Цветното

...
На 28 април т.г. беше открито 38-то издание на Цветното
Коментари Харесай

Архивите говорят: Людмила Живкова е открила изложението Флора през 1981 година

На 28 април т.г. беше намерено 38-то издание на Цветното ревю " Флора ". От Държавния списък в Бургас обясниха за " Фокус " , че първото е почнало на същата дата през 1980 година.

Прави усещане, че " Флора " -та не се е провеждала общо 5 пъти. Първите няколко са при започване на 90-те – сред ‘91 и ‘94 година, като аргументите са били финансови, а последният път беше през 2020-а, когато пандемията възпря откриването.

" През 70-те години на XX век измежду ландшафтните архитекти се заражда концепцията за основаване на галерия на цветя в Бургас. В документите е записано: " Началото бе прочувствено наивно, в откритите площи на до момента съществуващия Пантеон бяха завършени няколко експозиции от теренни и сезонни цветя и една колоритна музайка, която се резервира няколко години ". По-късно, през ‘79 на посещаване в Холандия отпътува публична делегация от Бургас. Ентусиазирани от видяното там, те стартират работа по органзиране на галерия в Бургас. Създаден е предприемчив комитет и след едногодишна усилена подготовка на 28 април 1980 година в северната част на Проиморския парк – " там, където брегът слиза до плажа ", е открита първата непрекъсната галерия на цветя с две експозиции – пролетна и лятна. Цветните изложения в откритите площи са на лалета, нарциси, зюмбюли, теменужки, пирени и други ", изясни Данка Георгиева, шеф на Дирекция " Регионален държавен списък “ (РДА) – Бургас.

По време на първата " Флора " вземат участие доста производители на цветя у нас – от Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Пловдив, и от побратимените на Бургас градове – Ротердам, Анталия, Краснодар и други.

Второто ревю – това от 1981 година, е намерено персонално от Людмила Живкова, а от този момент насам " Флора " -та е със статут на Национална галерия на цветя с интернационално присъединяване. През 1983 година са извършени първите демострации по икебана от мадам Оно от Япония, има и съспътстващи изложения на декоративни птици и пеперуди.

През ‘80-‘85 година на повърхност от 1700 кв. м. са построени халетата, а откритите площи възлизат на към 70 декара с 1570 кв. м цветни фигури.

" По време на " Флора " -та се провеждали няколко кункурса: за нови селекции и достижения в цветопроизводството, за класиране най-хубав ескспонат, конкурс за най-хубаво архиутектурно и декоративно оформление на интериора и екстериора, както и конкурс за най-хубава аранжировка. Освен саксийни цветя, в изложбата стартира да се излага и дървесна и храстовидна растителност за оформяне на паркове и градини ", добави шефът на РДА-Бургас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР