На 27 февруари 1997 г. списание Нейчър“ публикува новината, че

...
На 27 февруари 1997 г. списание Нейчър“ публикува новината, че
Коментари Харесай

Спомняте ли се клонираната овца Доли?

На 27 февруари 1997 година списание " Нейчър “ разгласява новината, че сполучливо е клонирана овца. Кратка и съдържателна информация, само че световна гражданска война за човечеството. В предпоследния ден на февруари откриватели от Университета в Рослин, Шотландия, съобщават, че отглеждат първия топлокръвен клонинг – овца, която те кръщават Доли. Няколко години по-късно, на 14 февруари 2003 година, светът още веднъж е разтресен - овцата Доли умира. Сякаш Денят на влюбените се оказва знаков – какъв брой злокобно и евентуално безперспективно е клонинговото възпроизвеждане на живи същества. По-късно през същата година препарираната Доли е изложена в Кралския музей в Шотландия. Опитите в региона на клонирането не престават. Първите овце, в които са вградени човешки гени, се раждат през юли 1997 година и в чест на именитата си " братовчедка “ Доли получават сходните имена Поли и Моли, пеше " Телеграф ".

Майтап

Появата на овцата Доли възбуди не просто въображението на научния свят, само че и даде подтик на цяла мейнстрийм промишленост на клонингите. Човечеството към този момент има вяра, че гибелта може да бъде финтирана, че против нея има противоотрова. Овцата Доли се ражда на 5 юли 1996 година В началото тя носи просто лабораторния идентификационен номер 6LL3. Името си получава по предложение на един от ветеринарните лекари, помагали при раждането й. Шотландският екип превъзходно борави с британския комизъм. Тънката подигравка, скрита в името на овцата, е, че генетичният материал за нейното " основаване “ е взет от кафези от вимето на друга овца. Дори не е належащо да се мисли прекомерно дълго коя е международната звезда, която не се тормози да промотира обилния си бюст – несъмнено, Доли Партън. От британския комизъм се ражда Доли.

Звезда

Няколко месеца до известието на 27 февруари появяването на Доли е с гриф строго секретно, докато " основателите й “ съумеят да получат патентните права по метода за клониране. От момента на разгласяването на информацията Доли става най-известната и известна овца в света. Естествено, както се случва с всяка звезда, и към нея се заформят купища клюки, предубеждения, легенди и митове. Сред най-популярните е слухът, че Доли проявява необяснима за една овца настъпателност. Лъжливите известия доста детайлно обрисуват образци, чак до такива нелепици като разрушени фотоапарати и ухапани публицисти. Всъщност характерът на Доли по нищо не се различава от всичките й милиарди мързеливи родственици, пасящи по полята в целия свят.

Предположенията, че овцата няма да може да има поколение, също са опровергани от Бони, Сали, Рози, Люси, Дарси и Котън – нейните наследници.

Другият бродещ слух е, че клонираната овца старее доста по-бързо от останалите. Няколко години това съмнение се оказва правилно. Според едно от научните пояснения бързото стареене при нея се дължи на програмираното в генетичния код ограничаване за броя на деления на клетките и продължителността на живота при висшите организми.

Полемика

Доли обаче е единствено мотив да се развихри най-мащабната дискусия в цивилизацията ни. Научният опит провокира човешкия морал. Учени, духовници, философи са обезпокоени от опцията да бъдат клонирани и хора. От шоупрограми до влиятелни институти не стопират дебатите. Представители на разнообразни религиозни течения приказват за настъпващия апокалипсис. В същото време учените предсказват нова ера в генната медицина и генетиката въобще. Ако съществува някакъв проблем, то той се състои в това належащо ли е човек да основава нови организми, още повече – свои лични копия?

Привържениците на генната терапия са уверени, че пред медицината се откриват необятни хоризонти – потреблението на стволови кафези, получени от клонирани ембриони да вземем за пример. Онези, които твърдо отстояват класическата просвета, са безапелационни, че клонирането на висши организми не съставлява никакъв интерес.

След като Доли бе основана, опитите да бъдат клонирани теле, мишка, котка, куче, прасе, маймуна също се увенчаха с триумф, само че за прекомерно малко. Клонингите живяха едвам няколко години и страдаха от куп болести.

Строго неразрешено

Решението на английското държавно управление да позволи опити с човешки ембрионални кафези при клониране от вида " овцата Доли " провокира остри политически и медицински разногласия в света. Православните църкви и Ватиканът го оповестиха за безбожно и интервенция на хора в Божиите каузи. На 12 януари 1998 година Европейският съюз реализира единодушие сред 19-те страни членки за възбрана клонирането на хора. Притеснителният факт е, че в случай че се стига до възбрана, можем да подозираме, че науката е била задоволително покрай постигането на този триумф или към този момент е работила в тази посока.

Легенда за ембриони

Една от най-зловещите истории, които бродят към този момент повече от 20 години, е, че въпреки всичко има клонирани деца. Легенда, обичана за Холивуд. Твърди се, че допълнително от 30 ембриона е вграден генетичен материал от трети човек. Какво се е случило с тези деца остава тайнственост.

Първият хибриден човешки клонинг е основан през ноември 1988 година Учени съумяват да вземат клетка от крайници на човек и да го слагат в яйцеклетка на крава, клетката се отстранява и култивира, стартира да се развива като ембрион. След 12 дни, когато науката публично потвърждава, че може да реализира сходен триумф, ембрионът е погубен. Няколко години по-късно в Южна Корея излизат доказателства, че учените там са съумели да реализират доста повече. В края на декември същата година корейските учени декларират, че са съумели да клонират човешка клетка от жена. През 2004 година учените декларират, че са съумели да клонират и основат първия човешки ембрион. През идната година даже прибавиха, че са съумели да доразвият техниката, и считат, че умерено биха могли да клонират ембриони от хора с тежки болести, а по-късно от клонинга да употребяват стволови кафези за лекуване.

Китайско произвеждане

Китайски учени клонираха сполучливо две тибетски кози от телесни кафези на възрастни екземпляри в северозападната китайска провинция Цинхай, съобщи Синхуа.

Целта на клонирането на този тип кози е да се предотврати дегенерацията на едноименната порода добитък от тибетското плато.

В рамките на програмата, ръководена от проучвателен екип на Северозападния университет A&F, като донори на кафези за клонирането са употребявани три мъжки и един женски представител на типа.

" Две клонирани кози са родени в Цинхай. Първородната коза тежи 3,4 кг и е здрава “, споделя Су Цзянмин, теоретичен началник на програмата за клониране, като прибавя, че проучванията за клониране, направени в Цинхай, могат да оказват помощ на породата да резервира адаптивността си към средата на платото след раждането.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР