На 26 юли 811 година се състои битката при Върбишкия

...
На 26 юли 811 година се състои битката при Върбишкия
Коментари Харесай

Битка при Върбишкия проход

На 26 юли 811 година се състои борбата при Върбишкия проход. Тя e сред българските войски, водени от хан Крум и византийските войски, предвождани от император Никифор I Геник. Тази борба остава в българската история като една от най-кръвопролитните победи над византийската войска.
Предпоставки за сражението сред българите и византийците пораждат през 808 – 809 година. Тогава българите, които населяват територията към река Струма, подвигат въстание и в следствие хан Крум причислява тези земи към българската страна. Това провокира недоволството на император Никифор I и той стартира да търси разнообразни способи за блокада на тогавашната българска столица – Плиска. През 809 година български войски отпред с хан Крум завземат византийската цитадела Сердика. Търпението на византийския император е изчерпано и той афишира война на българите. В началото на 811 година византийската армия е в бойна подготвеност и Никифор I стартира поход към Плиска. След като схваща за желанието на византийския император, хан Крум насочва разнообразни оферти към него, с цел да сключат мир. Никифор I е главозамаян от численото си предимство и отхвърля всички оферти на българския държател.
На 20 юли 811 година, византийският император повежда своята армия през проходите на Стара планина и навлиза в българските земи. През идващите дни той съумява да извърши блокада на Плиска. След като завладява българската столица, Никифор I демонстрира невиждана до тогава свирепост към българското население. Местата, през които минава византийската армия са опожарени, а хората са убити, без значение от своята възраст или пол. След разрухата на резиденцията на хан Крум в Плиска, византийският император удовлетворен напуща българската столица и се насочва към Константинопол. Докато трае опустошението над Плиска, хан Крум активизира своята армия и загражда изходите на Върбишкия проход с дървени укрепления. По този метод византийската армия попада в клопката на българите. След като Никифор I вижда, че пътят за оттегляне е пресечен, той прави всичко допустимо, с цел да отбрани своята армия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР