На 26 януари членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на

...
На 26 януари членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на
Коментари Харесай

Защо български депутати не гласуваха в Съвета на Европа за трибунал срещу Путин и Лукашенко

На 26 януари членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) единомислещо приканиха за интернационален арбитражен съд за водачите на Русия и Беларус поради нахлуването в Украйна.

В гласуването на резолюцията не взе участие нито един български народен представител, демонстрира информация на уеб страницата на институцията.

Това провокира рецензии. Според съдружие " Ние Идваме " на Николай Хаджигенов с тази стъпка България бойкотира възобновяване на интернационалния правов ред и правдивост.

" Това е директно доказателство за лицемерието на партията на Борисов, която в личната си страна неуморно предлага евроатлантически консенсус и взаимност ", се споделя в изказване на " Ние Идваме ".

Въпросът обаче остава - за какво нито един български народен представител не взе участие в гласуването? Свободна Европа попита пресцентровете на ГЕРБ и " Демократична България " - две от партиите, които имат надлежно ръководител и зам.-председател на българската делегация.

От отговорите стана ясно, че депутатите единомислещо са решили да се върнат в София за гласуването на правосъдната промяна. Двама представители на България въпреки всичко са взели участие в гласуването на резолюцията в едино от комитетите на ПАСЕ.
Резолюцията
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е един от главните органи на Съвета на Европа - най-старата правозащитна организация в Европа. Тя приема резолюции, които нямат обвързващ темперамент, само че имат значима роля за установяване на политиката на организацията.

Асамблеята се състои от 306 депутати в парламентите от 46-те страни членки.

Миналата седмица ПАСЕ одобри резолюция, в която предлага основаване на арбитражен съд, претрупан със задачата да преследва политическите и военните водачи на Русия и Беларус, които " са възнамерявали, инициирали или осъществили на процедура " войната против Украйна.

" Ако те не бяха решили да стартират тази война на експанзия против Украйна, нямаше да се стигне до насилието, разрушенията и гибелта, които тя донесе ", се споделя в резолюцията на ПАСЕ.

В гласуването на резолюцията обаче не взе участие нито един български народен представител.
Гласуването
Българската делегация в ПАСЕ е водена от Георг Георгиев (ГЕРБ), който е неин ръководител. Негови заместници са Даниел Лорер ( " Продължаваме промяната " ) и Надежда Йорданова ( " Демократична България " ). За зимната пленарна сесия в Страсбург са били още Иван Иванов (БСП), Станислав Ансатасов (ДПС), Илиян Йончев (БСП) и Лилия Недева ( " Български напредък " ).

От отговорите, които Свободна Европа получи, стана ясно, че българските депутати единомислещо са решили да вземат участие в пленарните съвещания на ПАСЕ единствено в понеделник и вторник и по-късно да се приберат в България. Резолюцията е гласувана в четвъртък, 26 януари.

Причината за това е, че те са желали да вземат участие в гласуването на предложенията за правосъдна промяна в българския парламент.

От ГЕРБ споделиха пред Свободна Европа, че във вторник не се е знаело дали плановете за законите от пакета за правосъдната промяна ще бъдат гледани в сряда или в четвъртък. " Те [депутатите] ни трябваха ", споделиха от ГЕРБ.

С оглед значимите законопроекти, които са включени в програмата на Народното събрание, народните представители се върнахме в България още във вторник вечерта, сподели Надежда Йорданова от " Демократична България " . Тя е вносител на един от законопроектите за правосъдна промяна. Като министър на правораздаването в последното постоянно държавно управление, тя е главен представител на своята партия по тематиката.

Българският парламент механизъм за следствие на основния прокурор едвам в петък.

При подготовката на плана на резолюцията във вторник сутринта на съвещанието на Комитета по правни въпроси и човешки права (един от комитетите на ПАСЕ) са взели участие двама български депутати - Надежда Йорданова - постоянен член, и Лилия Недева - заместващ представител, които напълно са подкрепили окончателния текст на плана. Това заяви пред Свободна Европа пресцентърът на " Демократична България ".

В обществените мрежи има изказвания, че всички депутати са били по същото време в Страсбург, снимали са се пред бюста на Димитър Пешев в Съвета на Европа в деня за жертвите на Холокоста. Снимките в профила на Георг Георгиев обаче са от 24 януари, а резолюцията е гласувана на 26 януари.
Трибуналът
В своята резолюция ПАСЕ приканва за основаване на арбитражен съд, претрупан със задачата да преследва политическите и военните водачи на Русия и Беларус, които са виновни за военната инвазия в Украйна. Създаването на трибунала би трябвало да бъде " утвърдено от допустимо най-вече страни и интернационалните организации ", се споделя още в документа, който няма обвързващ темперамент.

В послание към депутатите преди вота Олександра Матвийчук , ръководителка на украинската неправителствена организация за отбрана на правата на индивида " Център за цивилен свободи " - един от носителите на Нобеловата премия за мир за 2022 година, съобщи:

" Да, това е дръзка стъпка. Но ние имаме един мощен мотив: би трябвало да я създадем, тъй като е вярна ".

Нито един различен интернационален углавен арбитражен съд не е способен да преследва и санкционира закононарушението експанзия против Украйна.

В резолюцията, призната от ПАСЕ, написа, че Международният углавен съд (МНС) сега няма такава пълномощия. Той има пълномощия във връзка с военни закононарушения, закононарушения против човечеството и възможен геноцид, осъществени в Украйна.

ПАСЕ акцентира, че е " извънредно неправдоподобно при актуалните условия " Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да сезира Международния углавен съд, тъй като Русия е негов непрекъснат член с право на несъгласие.

В резолюцията на ПАСЕ се показва още, че има " от ден на ден доказателства ", че съветската изразителност, оправдаваща войната, " разкрива геноцидно желание " за заличаване на украинската национална група. Някои от дейностите, осъществени против украинското гражданско население, в това число убийства, принудително прекачване и " русифициране " на украински деца, биха могли да попаднат под определението за геноцид.

Съветът на Европа следва да играе водеща роля в основаването и ръководството на бъдещия механизъм.

В зимната сесия на парламентарната асамблея вземат участие делегати от 46 европейски страни без Беларус, който в никакъв случай не е преман в Съвета на Европа, и без Русия, която бе изгонена през март предходната година поради експанзията си в Украйна.

ПАСЕ има пълномощия единствено да проверява, предлага и поучава. Нейните рекомендации в региона на човешките права имат забележителна тежест в подтекста на европейската политика. Европейският парламент и другите институции на Европейския съюз, постоянно се базират на данните на ПАСЕ, изключително в региона на човешките права

България е показана в ПАСЕ от 12 народни представители - 6 титуляра и 6 техни заместници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР