На 26 март в 3:00 часа през нощта стрелката на

...
На 26 март в 3:00 часа през нощта стрелката на
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ: Умора и депресия ни налягат след местенето на стрелките!

На 26 март в 3:00 часа през нощта стрелката на часовника към този момент е преместена с един час напред. Преминаването от зимно към лятно часово време въздейства директно на физическото ни здраве и психическо положение и си е тестване за някои хора. Причината е, че имаме лъжливото възприятие за по-дълъг ден, само че в действителност ни се краде един час от съня. Промяната може да аргументи разстройства в биологичния ни часовник, прочут още като циркаден темп.

Настройването на часовника напред с един час напролет нормално значи загуба на час сън. Това може да ни подейства уморително. Проучвания даже демонстрират, че всеобщо хората се усещат изморени и недоспали, изключително в първите дни.

Кои са страничните резултати и рисковете от смяната на времето?

Умората от загубата на един час сама по себе си може да бъде задоволително разрушителна, само че за някои хора този развой може да има по-сериозни последствия. Специалисти разясняват, че рискът от инфаркт се усилва през първите три делнични дни след прекосяване към лятно часово време.

Смята се, че умората, провокирана от промяната на времето, е главната причина за увеличение на пътнотранспортните катастрофи в първия понеделник след преместването на стрелките на часовника.

Също по този начин статистиката сочи, че се усилват и случаите на работното място.

Светлина

Загубата на час дневна светлина след връщането на часовниците към общоприетото време може да провокира биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство, известно още като зимна меланхолия.

Промяната на часовото време е обвързвана с биологичния ни режим. „ Биологичен режим ” назоваваме способността ни да редуваме интензивност с покой. За да протича вярно този темп, се грижат серотонинът, мелатонинът и норадреналинът. Хормонът мелатонин контролира “биологичния часовник ” - разпознаването ни на денонощно, положението на жизненост или сън, както и акомодацията ни в другите сезони. През нощта произвеждаме по-голямо количество мелатонин, а денем понижава. Това е веществото, което дава отговор за заспиването ни. Когато минем към лятно часово време и се постанова да се разсънваме по насила с час по-рано, пониженото количество на хормона ни кара да усещаме дисбаланс.

Въпреки че нарушаването на циркадния темп може да има съществени отрицателни резултати върху здравето ни, множеството изследвания сочат, че те минават през идващите няколко седмици.

Хората със сърдечни проблеми усещат смяната най-осезаемо. Рискът от сърдечни удари се усилва с 50% при прекосяването от зимно към лятно часово време. Специалисти от Харвард пък са открили, че в деня след промяна на времето злополуките по пътищата се усилват с 18%. Причината са сънливостта и забавените реакции. Друго изследване пък демонстрира, че пътните произшествия с пешеходци понижават с 13%.

Съвети за по-бърза акомодация

Светнете всички лампи, като станете от сън. Така няма да ви е толкоз потиснато, че на открито е мрачно

Закусете, даже и да нямате този табиет. По време на хранене се подтикват хормони, които дават отговор за будуването

Раздвижването с няколко извършения сутринта ще ви вкара по-бързо в кондиция

Изпийте чаша хладка вода с няколко капки лимон

През деня се натоварвайте по-интензивно. По този метод ще засилите шанса си да заспите по-лесно

Пийте повече вода и включете в менюто си ядки

Вечер чаша топло мляко и вана отпускат тялото и оказват помощ за по-добър сън

Докато свикне тялото ви, може да си лягате малко по-рано от предходната вечер

Също по този начин се разхождайте измежду природата, спортувайте през първата седмица по-интензивно, дишайте надълбоко, когато се сетите, хранете се пълноценно. Седмица преди промяна на часовото време не прекалявайте с кафето и алкохола. Все отново това е единствено един час.

Телеграф

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР