На 26 и 27 януари областният управител Георги Митов участва

...
На 26 и 27 януари областният управител Георги Митов участва
Коментари Харесай

Областните управители на 23 области в страната обсъдиха проблеми на водния и пътния сектор

На 26 и 27 януари регионалният шеф Георги Митов взе участие в работна среща с регионалните шефове на 23 области от цялата страна.

По време на форума бе презентирана опцията на регионалните администрации да вземат участие в Процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “ по Националния проект за възобновяване и резистентност и направиха оферти за възстановяване на координацията сред институциите при приемането на мигранти от Украйна и други страни.

През втория ден от работната среща регионалните шефове имаха опция да зададат настоящи въпроси в областта на водоснабдяването и пътното строителство на изпълнителния шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД – Ирена Георгиева и на инж. Венцислав Ангелов - ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Сред съответните обсъждани тематики бяха консолидацията на ВиК операторите, въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост във водоснабдителните предприятия, завишаване контрола върху осъществяването на бизнес стратегиите и водните планове на ВиК сдруженията, както и високите цени на водата в някои райони на страната. Коментирани бяха и нужните промени в ръководството и структурирането на бранша, които да намерят място в оферти нов Закон за водоснабдяването и канализацията.

По време на работната среща новият ръководител на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов изложи пред регионалните шефове своите визии за усъвършенстване активността на организацията и взаимоотношенията ѝ с регионалните пътни ръководства и пътностроителните компании и за функционално възстановяване на ТОЛ системата. Той акцентира, че е належащо ясно дълготрайно обмисляне във връзка с пътната инфраструктура и уточни построяването на автомагистрали и скоростни пътища като значим фактор за икономическо развиване на страната. Венцислав Ангелов не скри и съществуващите все още финансови усложнения на Пътната организация, свързани с неналичието на явен и предвидим бюджет. Но подсигурява, че са обезпечени нужните средства за зимно поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа.

От своя страна регионалните шефове сложиха съответни въпроси за републикански пътища с тежък трафик и належаща потребност от рехабилитация и за периодите, в които могат да бъдат осъществени главните им поправки. Инж. Ангелов разясни, че предстоят публични поръчки за настоящи и съществени поправки, разпределени в шестте региона за обмисляне, като първите поръчки ще бъдат единствено за автомагистрали, а идващите - за пътища I и II клас. Той осведоми още, че сега се организират срещи с регионалните пътни ръководства за набелязване на най-неотложните пътноремонтни действия.

По време на срещата бяха показани и предложенията на регионалните администрации за нужни нормативни промени при реализиране пълномощията на регионалните шефове при ръководството и разпореждането с държавна благосъстоятелност и при поддържането на речните корита и проводимостта на реките.

Всички участници в работната среща бяха единомислещи, че конгреси с сходен формат би трябвало да се организират по-често, с цел да се улесни връзката както сред самите регионални администрации, по този начин и с другите структури на национално равнище, с цел да се вземат съответни, оперативни и прагматични общи решения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР