На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна

...
На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна
Коментари Харесай

Почитаме Успението на Света Анна

На 25 юли Православната черква отбелязва Успение на Света Анна – майката на Богородица. Това е вторият ден през годината, отдаден на Света Анна. На 9-и декември се отбелязва деня на Зачатие на светицата.
На иврит името Анна значи берекет, благосклонност, благоволение. Света Анна била потомка на Аароновия жанр и родила Мария, бъдещата майка на Божия наследник. В резултат на библейските сказания светицата се приема и уважава като един от главните християнски знаци на майчинството.
Българите назовават празника Лятна Света Анна. Той е публикуван в региона на Западна България и Родопите. Там одобряват, че Лятната Св. Анна бележи края на лятото. Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна Св. Анна се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.
Имен ден през днешния ден или на 9 декември честват Ана, Ани, Анна, Анка, Анелия, както и Яна, Янко, Янчо, които могат да празнуват името си и на Еньовден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР