На 25-ти октомври се отбелязва Световния ден на пастата, която

...
На 25-ти октомври се отбелязва Световния ден на пастата, която
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на пастата

На 25-ти октомври се отбелязва Световния ден на пастата, която е една от най-любимите храни на милиони хора по целия свят. Макароните и другите италиански специалитети имат собствен ден от 1995 година.

Световният ден на пастата се учредява от Конгреса на производителите на тестени произведения, който се е състоял в Рим през 1995 година. Тогава производителите вземат решение да почетат италианските специалитети.

Паста е обобщаващо разбиране на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две съществени групи - сушена паста и прясна паста.

Според статистическите данни за една година по целия свят се готвят 14 милиарда ястия от макаронени произведения.

Допитване в Италия е посочило, че 44% от италианците хапват паста всеки ден. В италианската кухня от макаронени произведения могат да се подготвят всевъзможни ястия, даже и мусака.

Според някои източници за първи път макароните се появяват в Сицилия през 1154 година, само че техниката им на произвеждане е позната още на античните гърци и римляни, въпреки и не в познатия ни тип.

За най-популярната паста – Карбонара, се счита, че е основана през XIX век от Карбонарите, които са били група от секрети революционери, борещи се за обединяването на Италия.

Някои документални сведения обаче считат, че рецептата произлиза от семейство на въглищари.

В истинската рецепта на Карбонара макаронените произведения се смесват с яйца, свинско месо, черен пипер и сирене Пекорино. По-късно към рецептата са добавени чесън, лук, магданоз и сметана.

Целта на Световния ден на пастата е да се притегли вниманието на медиите и потребителите към тестени произведения. Трябва да се подчертае, че пастата е световна храна, която се употребява на разнообразни места по света.

Истинските и качествени макаронени произведения се варят за 5-6 минути в леко подсолена вода с малко масло или зехтин. След това се гарнират с разнообразни по усет, цвят и текстура сосове.

Например добре познатият сос Песто се употребява за спагетите, до момента в който доматеният сос е по-подходящ за дебели макаронени произведения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР