На 25 ноември всяка година Православната Църква чества паметта на

...
На 25 ноември всяка година Православната Църква чества паметта на
Коментари Харесай

Честваме паметта на св. Климент Охридски

На 25 ноември всяка година Православната Църква празнува паметта на св. Климент Охридски.

Свети Климент Охридски е феодален академик и първият свещеник, проповядвал на старобългарски език. Православната черква го тачи като един от светите Седмочисленици. Мощите на Св. Климент се намират в църквата " Св. Пантелеймон " в Охрид. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата активност в България са нищожни. Те се намират в две гръцки жития: " Пространното житие на Климент Охридски " от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в " Краткото житие на Климент Охридски " или така наречен " Охридска легенда " от различен охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан написа, че първите гръцки преводи Климент е направил на " тукашния български акцент ". Теофилакт е този, който го назовава " пръв свещеник, който проповядвал на български език " и " най-учен мъж ", а Димитрий Хоматиан написа за Климент: " Пръв той дружно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд старателно изучил Свещеното писание, преведено с божествено подпомагане на тукашния български акцент от Кирил, същински богомъдър и равноапостолен отец, и изначало още бил дружно с Методий, известния преподавател на благочестие и православна религия на мизийския народ.

" Предполага се, че Климент е взел участие на младини още в хазарската и аланската задачи на Кирил и Методий през 859-861 година Безспорно Климент взе участие и в задачата на Кирил и Методий във Великоморавия като техен възпитаник. В някои по-късни славянски жития се споделя, че презвитер Климент е бил ръкоположен дружно с Наум в духовнически ранг от папата в Рим в 868 година, преди гибелта на св. Кирил.

След гибелта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а откакто Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, дружно с определения от Методий за негов правоприемник Горазд, оглавяват продължаващите разногласия с немския клир и новия моравски княз във Великоморавия. Свети Климент Охридски е един от най-значимите създатели на старобългарски език, той написа жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се показват от 15 до 50 негови съчинения. В " Краткото житие " се споделя, че той " измислил и други форми на буквите за по-голяма изясненост от ония, които изнамерил мъдрият Кирил ". Затова нормално се счита, че той вкарва и кирилицата, въпреки че е по-вероятно тя да се развива последователно под мощно византийско въздействие в Преславската книжовна школа при започване на 10 век.

Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и фрески (Охрид, ц. Св. Климент). Йеромонахът Атанасий от манастира Св. Йоан Кръстител на о. Парос превежда на новогръцки " Пространното житие ", написано от Теофилакт, и го издава през 1784 и 1805 година След това то се печата в нови издания. Съществуват доста национални митове за Климент Охридски и многочислени научни изявления.

На днешния ден най-старото ни висше учебно заведение - Софийският университет " Св. Климент Охридски ", отбелязва своя патронен празник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР