На 25 ноември, международния ден за борба с насилието над

...
На 25 ноември, международния ден за борба с насилието над
Коментари Харесай

Жените продължават да бъдат убивани. А политиците мълчат

На 25 ноември, интернационалния ден за битка с насилието над дами, в София и други градове в страната се организираха Същия ден се разбра за убийството на следващата млада жена от колегата й. Сред уредниците беше - неофициален колектив, който се бори за равенството сред половете и се афишира изрично срещу насилието. " Дневник " разгласява речта на тяхна представителка, произнесена на митинга.

Защо сме тук?

Защото за поредна година виждаме сериозна ескалация на домашното принуждение по време на пандемията, за поредна година виждаме открити офанзиви над ЛБТИ+ дамите и общността, за поредна година половото принуждение е обществено признато, а икономическото неравноправие продължава да е норма. През ден чуваме за следващата убита, измъчвана или изнасилена жена. Това са нашите сестри, майки, баби няма човек в България, който да не знае най-малко една такава история.

Ние, от колектива на " Феминистки мобилизации ", сме извънредно обезпокоени от неналичието на каквото и да е политическо внимание върху този проблем . Бяхме на парламентарни избори цели три пъти тази година, два пъти на президентски и всред всички политически диспути и предизборни обещания, не чухме нищо за казуса с насилието над дами. Освен безапелационния отвод от единствената лява партия в България да се заеме с него.

А дамите не престават да бъдат убивани.

Тук сме, с цел да напомним, че насилието не е персонален, нито фамилен проблем. Насилието е публичен проблем и всички дружно би трябвало да му обърнем внимание!

Затова " Феминистки мобилизации " още веднъж насочва апел за съответни ограничения против полово основаното и домашното принуждение и за подобряването на живота на всяка една жена в България. Нито една повече!

Ние желаеме:

1. Законодателни ограничения против насилието учредено на пола и работа върху предварителната защита му

• Спешно осъвременяване на закона и включването на фемицид, домашно принуждение, обезчестяване, принуждение учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола в Закона за отбрана от домашно принуждение и в Наказателния кодекс.

• Приемане на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, създадени от Министерството на правораздаването при започване на 2021 година

• Превенция посредством премахване на патриархалните разбирания за подчинената позиция на дамата и стереотипните функции, съответни политики в областта на образованието, опазването на здравето и обществените услуги.

• Настояваме за систематични национални акции за предварителна защита на насилието над дами и домашното принуждение, което да докара до информиране на необятната общност за другите форми на насилието.

2. Ние желаеме незабавно и неотложно откриване на спешни центрове във всяка една област на България!

В момента в цялата страна те са 17, до момента в който случаите на принуждение по време на пандемията са скочили с 80%. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България поради полово основано принуждение, съгласно данни на неправителствени организации.

Настояваме за предприемането на незабавни ограничения за облекчение на ситуацията на безработните и служащите на първа линия, както и за разрешаването на жилищната рецесия и за възстановяване достъпа до спешни услуги в дребните обитаеми места.

3. Настояваме за дейното въвеждане на по-адекватни модерни подходи, като възстановителното правораздаване, които слагат потребностите на жертвата в основата на правосъдния развой. Настояваме за наложителни стратегии за причинителите, с цел да се предотвратят по-нататъшни актове на практикуване на форми на принуждение, учредено на пола.

• Настояваме и за безвъзмездна правна помощ за всяка една потърпевша жена от принуждение, учредено на пола, без значение от приходите, с които разполага.

4. Настояваме за събиране на публична статистика за казуса

Няма по какъв начин да се подхващат каквито и да е ограничения, без съответното познаване на казуса, а в България липсва годишна, изчерпателна и надеждна статистика и изследвания за аргументите и размера на насилието над дами и домашното принуждение в страната. Необходим е ангажимент от страна на виновните институции за осъществяване и събиране на подобен вид статистика и изследвания, което ще докара до предприемане на по-ефективни дейности от страна на институциите.

5. Искаме съответно полово обучение в учебно заведение и образование в разпознаването на насилието, учредено на пола.

6. Искаме обективни политики по отношение на маргинализираните дами

Настояваме за пакет от ограничения, които да подсигуряват човешките права и достойния живот на мигрантките, дамите от ромски и различен малцинствен генезис, ЛБТИ+ дамите, затворничките, дамите с увреждания, секс работничките и малолетните майки.

7. Искаме обезпечени условия за полово тъждество в грижовния труд

Жените са тези, които най-често се грижат за деца, близки, заболели и възрастни родственици. Настояваме за повече детски градини, грижа за възрастните хора и по-добро опазване на здравето!

8. Искаме политики, които адресират икономическото неравноправие

Мерки против социално-икономическото неравноправие, повишение на заплатите във феминизираните браншове (като шивачки, медицински сестри, учителки и др.) и подоходно облагане за по-справедливо преразпределение на обществените средства.

9. Искаме демократизация на ръководството посредством целенасоченото включване на дами от всички маргинализирани групи.

• Искаме нашият глас да се чува! Жените да имат директно присъединяване в ръководството и политиките на работните си места, обитаемото място, в което живеят, страната.

Равният достъп до взимане на решения може да бъде обезпечен само посредством овластяване на дамите, с всичките им други пресичащи се идентичности и разлики.

**

Ние, от " Феминистки мобилизации ", ви призоваваме дружно да се борим за всички тези претенции и да не оставим политиците ни още веднъж единствено да приказват, без да работят. Стига жертви! Стига принуждение! Нека всички кажем: НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ!

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР