На 25 ноември 2021 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) проведе

...
На 25 ноември 2021 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) проведе
Коментари Харесай

Fibank проведе регулярна среща със своите миноритарни акционери

На 25 ноември 2021 година Fibank (Първа капиталова банка) организира среща с миноритарните акционери на банката, на която участваха всички членове на Управителния съвет.

Ръководството на Fibank показа финансовите резултати на банката и активността й към края на третото тримесечие от годината. Първа капиталова банка реализира устойчиво равнище на доходи и добра възвръщаемост на активите. Към 30 септември 2021 година облагата й преди налози и обезценки отбелязва растеж с 47.3% за последните 12 месеца до 142 млн. лева, при междинен растеж за цялата банкова система от 18.4%. Нетната облага на банката възлиза на 51 млн. лева и бележи растеж на годишна база от 34.1%.

За обсъжданото тримесечие активите на Fibank се усилват с 342 млн. лева, което прави растеж от 3.2%, а от началото на годината растежът е 693 млн.лв. или 6.6%. Тя резервира лидерското си място като най-голямата банка с български капитал и петата позиция по отношение на целия банков бранш.

Fibank продължава да бъде и измежду най-предпочитаните банки за спестяванията на популацията в страната. Депозитите от други клиенти към края на септември са в размер на 9,5 милиарда лева

Кредитирането към ритейла и бизнеса също нараства с бързи темпове. През третото тримесечие портфейлите с потребителски и жилищни заеми на банката осъществят растеж, надлежно с 35,5 млн. лева и 33,2 млн. лева При кредитирането към бизнеса също се следи изразителен растеж, като за третото тримесечие той е с 45,5 млн. лева

Всички регулаторни коефициенти са доста по-високи от изискуемия най-малко, като коефициентът на финансова адекватност на Fibank към 30 септември 2021 година доближава 21.46%. Адекватността на капитала от първи ред е също 21.46%, а съотношението на базовия личен капитал от първи ред е 17.91%.

Коефициентът на ликвидно покритие на банката към 30 септември 2021 година доближава 223.13%, а коефициентът на чисто устойчиво финансиране 137.8 %, показвайки постоянна ликвидна позиция.

На срещата бяха показани и два от новите артикули, които банката стартира на пазара - Виртуална кредитна карта - My Card и Златна сметка. Двата продукта са изяло нови за българския консуматор, с което Fibank още веднъж затвърждава имиджа си на една от най-иновативните банки в страната. Виртуалната кредитна карта е ориентирана към клиенти с авансово утвърдени кредитни предели и се издава напълно онлайн през мобилното приложение My Fibank в границите на няколко минути. Тя може да бъде цифровизирана в My Fibank, Googlе Pay, Apple Pay, Garmin и Fitbit и да се употребява на безконтактни ПОС и АТМ терминали, както и да бъде употребена за заплащане в Интернет. " Златна сметка " дава елементарен и наличен метод за осъществяване на покупко-продажба на злато. Тя е подобаваща както за физически лица, по този начин и за бизнес клиенти на банката, като разрешава бързи, лесни и комфортни ежедневни преводи. Чрез новия артикул на Fibank клиентите свободно възнамеряват с каква сума и кога желаят да закупят злато, а също по този начин и в кой миг да продадат част или цялата наличност, съгласно моментната динамичност на цената на актива по отношение на лв., еврото и щатския $.

След показване на формалните финансови данни Ръководството на банката организира полемика с миноритарните акционери. Обсъди се тактиката на банката за развиване на цифровото банкиране, обслужването на дребните и междинни предприятия и опциите и регулаторните условия за бъдещо разпределение на дял.

Редовните срещи с миноритарните акционери се организират от 1 февруари 2016 година и са част от политиката на Fibank по прецизно използване на интернационалните стандарти в положителното корпоративно ръководство, одобрени от Международната финансова корпорация (IFC).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР