На 25 май , известен с прякора Къро, и съпругата

...
На 25 май , известен с прякора Къро, и съпругата
Коментари Харесай

Журналист по Дарик: Наивно е да се вярва, че Къро е поръчан от хора от властта

На 25 май, прочут с прякора Къро, и брачната половинка му, дружно с един от телохранителите и бавачката им, бяха премахнати с демонстративен разстрел в дома им в столицата на ЮАР Кейптаун. Къро е едно от знаковите лица в българския под земята свят, а убийството му се случи два месеца откакто прокуратурата повдигна обвинявания на Каменов и го разгласи за интернационално търсене.

Той беше упрекнат задочно в обезпечение на убийството на някогашния началник на престъпната полиция Любомир Иванов през 2022 година, а името му бе обвързвано от Гешев със комплицирана мрежа от лица, в които намесени бяха хора като Цветан Василев и журналиста от Бърд Димитър Стоянов, разследвал хора от престъпния свят, свързани с Каменов. Кой обаче е той, с кого е обвързван и до каква степен простират икономическите му ползи може? Отговорите на тези въпроси може да ни оказват помощ да разберем кой и за какво е поръчал убийството му, осъществено в най-бруталните мафиотски обичаи. Темата разяснява Николай Стоянов, публицист от " Капитал " в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Той беше поизчезнал от хоризонта, може би умишлено. Дали е бил директно забъркан с нещо, което се случва интензивно в страната, е мъчно да се каже, само че издигането му в тези сенчести среди е още от 90-тегодини на предишния век, когато безусловно са се разпределяли територии на групиравки.Тогава всеки заема някакви позиции - наркоразпространение, рекет ", описа журналистът.

" Той е бил част от ВИС 2. Дълги години името му се свързваше с Таки. Тези две имена бяха неразривно свързани дълги години. Те се считаха за равностойни сътрудници. В началните години по-скоро като ударна бригада на ВИС, хора, които са раздавали правораздаване измежду съперниците. Според това, което имаме като сведения, те двамата след гибелта на Георги Илиевсе оказват едни от мощните лица, които вземат огромна част от наследството на ВИС, което включва надзор върху концесиите на плажове по морето и надлежно заведения там ", обясни Стоянов.

" Товавключва и надзор на границата с Турция, през която минават огромна част от каналите за трафик на опиати. В един миг връзките сред двамата (бел. ред. Къро и Таки)се влошили и са разделили сферите си на бизнес и въздействие. Морския бизнес е останал под въздействието на Таки, а паркинги и гаражи в Софияса останали в областта на въздействие на Къро. Границата на Капитан Андреево се считаше, че е негова сфера на въздействие ", съобщи той.

" Размиг Чакърян е бил персонално доверено лице на Къро дълги години. Когато той се отдръпва, на всеки от тези свои основни бизнеси той си назначава хора, които да ги ръководят. Има обаче някакъв раздор и в един миг въпросният Чакърян взема решение, че една част от тези територии му се полагалично на него. В един миг Къро губи надзор върху всички тези скъпи приходоизточници. Счита се, че паричните потоци, които са минавали около границата са стигали до стотици милиони за десетгодишен интервал. По доста линии стартират да изникват спорове. За да действа този модел на границата, имаме сведения, че е имало много отчисления и към политици, с цел да може нещата да текат безаварийно ", безапелационен е Стоянов.

" Неговото име беше позабравено, само че моетоусещане бе, че той се е поотеглил и се е надявал хората, които е поставил на тези позиции, да му ръководят бизнеса, той да си получава средствата и да няма допир с България. "

" Защо Къро е бил поръчан? Можем единствено хипотези да изричаме на този стадий. Наивно е да се счита, че гибелта му има нещо общо с това, че името му бе упоменато на конференция на прокуратурата преди два месеца. Това е чисто съвпадане. Лично моята догадка би била, че който и да е поръчителят, е работил от България и това са някои от неговите врагове или някогашни другари. Със сигурност негови спорове могат да се проследят по доста линии ", означи журналистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР