На 24 януари (сряда) от 15.00 часа на ул. Черковна,

...
На 24 януари (сряда) от 15.00 часа на ул. Черковна,
Коментари Харесай

НВИМ открива традиционната си дарителска изложба „Памет за бъдещето“

На 24 януари (сряда) от 15.00 часа на ул. „ Черковна ", 92 в София Националният военноисторически музей открива културната си стратегия с обичайна галерия „ Памет за бъдещето ".

С представянето на част от най-любопитните експонати, постъпили през 2023 година екипът на Музея отдава заслуженото почитание на всички донори - от наследниците на свързани с българската история персони до структурите на Министерството на защитата. В изложбата са показани персонални движимости, документи и сабя на военните лекари подполковник доктор Петър Гачев и доктор Атанас Папазов, участници в Балканските войни (1912 - 1913) и Първата международна война (1914 - 1918), както и немски бинокъл на ветеринарния фелдшер Григор Вулев, служил през същия интервал. Сред скъпите реликви от епохата на войните за национално избавление и обединяване са и заповед за награждаване с орден за присъединяване в Сръбско-българската война (1885) на френския жител Жак Батиста Далей, доброволец в Трънската национална опълченска №1 чета, противогаз на кап. Христо Кадийски, дарен от неговия внук, отличка за калпак на Македоно-Одринското опълчение, дарена от наследниците на поручик Гавраил Фъкев, комплект за прекопирване на фотоси на фотографа Кирил Налбантски, служил в гранични войски. За пръв път тази година Музеят ще показа изплатени от него движими движимости, окачествени като културни полезности - редки военни униформи, картини на Димитър Гюдженов и Станю Стаматов, оценки и други

Сред най-интересните артефакти, дарени от военните формирования, са разнообразни модели хладно и огнестрелно оръжие на въоръжение в Българската войска по време на войните за национално обединяване. Интерес провокират също катапултна седалка, дихателен уред „ Сатурн ", както и ракети и авиационни бомби, които към този момент са част от външната експозиция на Музея. Съвременният образ на Българската войска се добавя от дареното знаме на българската задача в Мали (2013 - 2023) и от персонални дарения на бриг. ген. (о.р.) Радостин Илиев, кап. доктор Елисавета Грънчарова и ст. лейтенант доктор Георги Семовски.

На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безвъзмезден достъп до НВИМ и филиалите му в символ на благодарност към всички донори, които демонстрират съпричастност към опазването на българското историческо завещание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР