На 24 януари 1924 г., стартира първият в историята пробег

...
На 24 януари 1924 г., стартира първият в историята пробег
Коментари Харесай

Преди 100 години коли на Renault пресичат Сахара за първи път

На 24 януари 1924 година, започва първият в историята пробег с чисто колесни коли в Африка. Автомобили Renault MH с новаторски дизайн, особено проектирани за офроуд условия, потеглят да щурмуват пустинята Сахара. Три автомобила Renault вид MH напущат крайната спирка на алжирската железница в град Колон-Бешар. За разлика от съперника - компанията Citroen, която през 1923 година употребява полуверижни транспортни средства за всички терени, Луи Рено взема решение да завладее Африка с колесни транспортни средства.

Специално за тази цел са направени коли, които по това време нямат аналог. Многоцелевият автомобил Renault MH е основан въз основата на серийния автомобил Renault 10 HP. Основната и решаваща разлика е нововъведението, че триосният автомобил има не един, а два задни задвижващи моста. Както написа тогавашната преса: " Renault стана пионер в тази област. "

Друго значимо изобретение е двустепенна трансферна кутия с редуктор, работеща в тандем със общоприета тристепенна скоростна кутия. Интересното е, че не се намира до него, а тъкмо над първия заден мост. Това дава опция да се удвои теглителната мощ на задвижващите колела, в случай че е належащо. И още нещо - всички колела на колата, в това число предните са двойни. Това е разрешило на относително лекият автомобил да обезпечи още по-нисък характерен напън върху почвата. Всичко изброено нагоре е осигурило на автомобила нараснала проходимост, в това число върху пясък и нестабилни почви. И за всеки случай има и лебедка за самоизвличане начело.

Собственото тегло на автомобила Renault MH е 1500 кг, а цялостното тегло е 2800 кг. В отвореното тяло под тентата могат да се настанят 6 до 8 души. Двигателят на автомобила Renault MH е ситуиран начело, под дребен похлупак, който получи прякора " лъжичка за въглища " за истинската си форма. Радиаторът, значителен по мярка, е ситуиран зад капака. Системата за водно изстудяване към момента е термосифонна по остарелия метод, т.е. няма водна помпа. Работният размер на четирите цилиндъра е 2,12 литра, мощността е 26 к.с. Автомобилът можеше да развива скорост до 45-50 км/ч и да преодолява изкачвания от 30-35%.

Да се върнем обаче към януарската експедиция от 1924 година Неин директен уредник е дирекцията на Общата трансатлантическа компания. И има шестима участника - забавно е, че измежду тях, с изключение на инженери и механици, са двамата сина на военачалник Естиен - Рене и Джордж. Очевидно генералът е желал да научи повече за потреблението на тези коли за военни цели.

Маршрутът минава през пустинята Сахара, по пътя има пясъчни дюни и скалисти сектори. Покорителите на Сахара карат денонощно и седмица по-късно, на 31 януари, идват в град Бурем. След това колите минават през долината на Горен Нигер и още веднъж идват през Сахара в столицата на Алжир. Пробегът е над 2000 км.

В началото на идната година, през 1925 година, започва още един пробег с коли Renault MH. Той е проведен от френското военно ведомство и маршал Франше Д`Еспре е назначен за негов началник. По време на този рейд са инспектирани френските колониални войски в Западна Африка, от Орон до Дахомей и Гвинейския залив.

Интересно е, че капитан Делинет се отделя от този пробег и отива с триосно Renault MH през Африка от север на юг - до Kapstadt (Кейптаун) на нос Добра вяра. Пробегът лишава 7,5 месеца и се организира от края на 1925 година до юли 1926 година По пътя си участниците в него минават 35 реки и строят или ремонтират 129 мостови прелеза. Дължината на маршрута е възлязла на 23 000 км!
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР