На 24-ти септември 2014 година Индия се присъедини към елитен

...
На 24-ти септември 2014 година Индия се присъедини към елитен
Коментари Харесай

Индия отбеляза три години работа около Марс. Научните данни от втората работна година вече са в публичното пространство!

На 24-ти септември 2014 година Индия се причисли към първокласен клуб страни, откакто “Марсианска орбитална задача ” се трансформира в неестествен сателит на Червената планета. Индийската галактическа организация ISRO е едвам четвъртата организация след американската НАСА, галактическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики и Европейската галактическа организация, която съумява да приведе автоматизирана междупланетна станция в орбита към Марс. Индия е и първата азиатска страна, изучавала Марс от орбита.

“Марсианска орбитална задача ” работи и до ден сегашен, три години след сполучливото влизане в орбита. Това е удивително достижение, още повече, че в началото плануваният период на работа бе едвам шест месеца.

По случай сполучливото довеждане докрай на третата година от работата на “Марсианска орбитална задача ”, индийската организация ISRO разгласява всички научни данни от втората работна година –  от септември 2015 година до септември 2016 година. Така Индия следва сходна политика на НАСА и Европейската галактическа организация – на учените, публично част от плана, се поставя единствено стеснен интервал да разполагат с данните си и да напишат публикации. Този интервал е къс – сред шест месеца и една година, след което управлението на задачата е задължено да обнародва всичко. Така от данните могат да се възползват и учени от други организации и страни. Хубаво е да сме очевидци, че Индия демонстрира такова равнище на отвореност и че няма засекретеност.

Данните са качени на следния уеб страница: https://mrbrowse.issdc.gov.in/MOMLTA/. Те обаче са налични след регистрация, а доста хора се тормозят от нея, защото в регистрационния формуляр би трябвало да дадете адреса си и телефона си. Ако не желаете да се регистрирате, можете да изчакате – след време ще бъдат основани копия на данните в други уеб страници. Такова копие беше основано през 2016 година на блога на Планетното общество, когато бяха оповестени данните от първата година на работа на “Марсианска орбитална задача ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР