На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и

...
На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Честваме 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура

На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
На този ден се отдава респект на
Светите братя Кирил и Методий – основателите на славянската книжовност. В цялата страна празникът ще бъде маркиран с тържества. Тържествената гала пред паметника на светите братя пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “
ще стартира по традиция в 11.00 часа,
водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

„ Тропар на Св. Св Кирил и Методий “ и Химн на Светите братя Кирил и Методий ще прозвучат в осъществяване на хора на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ с диригент маестро Славил Димитров.
Тържествено слово за празника ще
произнесе доцент доктор Георги Бърдаров – публицист, географ, академични учител, началник на катедра „ Социално-икономическа география “ в Геолого-географския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “.

Стихотворението „ Аз съм българче “ ще изпълнят Симона Иванова и Константин Маринов –
възпитаници от 1-ви клас на 44. СУ „ Неофит Бозвели “.
Достъп на жители до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде обезпечаван от 9.30 часа през два пункта за инспекция – на ул. „ Шипка “ (срещу Софийския университет „ Св. Климент Охридски “) и  на бул. „ Васил Левски “ (срещу Националната художествена академия). Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети и субстанции на съображение член 30, алинея 1 от
Закона за Националната работа за защита.
Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения.
Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани.
Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

От 10.30 ч. до 13.00 ч. се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.

Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ обявява на 24 май Ден на отворените порти. „ Идеалът като реалност “ е документална галерия по случай 200 години от рождението на Найден Геров. Посетителите ще могат да я видят в централното предверие на Националната библиотека до 14.30 часа. Изложбата се състои от документи и печатни
издания за живота и активността на Найден Геров.
Разказът стартира с животопис, където в резюме са маркирани по-важни дати и събития от живота на видния възрожденец.

Отделено е място на фамилията и родното му място, показани са моменти от учителската, книжовната, благотворителната активност на Найден Геров.

В две от таблата са показани документи за част от работата му като вицеконсул в Пловдив и губернатор в Свищов. Показан е и преписът на Найден Геров на „ История славянобългарска “.
„ Образите на светите братя Кирил и Методий в
графичните сбирки на Националната библиотека “ е второта галерия, която Националната библиотека показва в „ Западно предверие “.

В празничния ден посетителите ще могат да видят 10 истински литографии, гравюри и щампи с облиците на първоучителите Кирил и Методий от 1850 година до началото на ХХ век, част от сбирките на Библиотеката.
На 24 май Столичната община кани столичани
и гостите на града да посетят с ВХОД СВОБОДЕН

Софийската градска художествена изложба и филиалите й – галерия-музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”,

Регионален исторически музей – София – непрекъсната експозиция и краткотрайни изложения в постройката на пл. „ Бански “ №1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “,
Археологически парк „ Западна врата на Сердика “,
Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика. С безвъзмезден вход ще работят Парк-музей „ Врана “ и Зоологическа градина – София.

На 24 май книгите и писмеността превземат площад „ Славейков “ с фестивала „ Да поЧетем “, който ще показа многото и разнообразни способи да се докоснем до българската словесност с целодневна стратегия от културни прояви.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и включва обиколки из литературни забележителности, разкази за българските класици, както и разнородни модерни прочити на българското творчество,
които ще се развихрят на сцената от сутринта до вечерта.
Ще има четения и срещи с обичани създатели, книжовен базар, доста аудио истории, детска литературна работилница, импро спектакъл и хип-хоп концерт по текстове от български стихотворения.

Програмата на сцената на „ Да поЧетем “ стартира в 11.00 ч. с четене и литературна работилница за деца. Заедно с Катя Антонова,

героите на „ Феята от захарницата “ и обичаната Силвия Петкова малчуганите ще се впуснат в креативно премеждие, ще четат, слушат и основават истории. Популярният създател от „ Бохемска София “ Виктор Топалов ще
води искащите да научат повече за българските класици,
творили към площада, на обиколка из „ Кварталът на писателите “, а следобяд ще се организира първият куиз навън на тематика българска литература. Привечер заниманието продължи със смехотерапия от Цветелина Цветкова,

а актьорите от импро спектакъл „ Както ви харесва “ ще включат публиката в импровизационното предизвикателство „ Ти четеш, ние играем “.
Празникът ще приключи с неповторимо осъществяване на
обичания актуален хип хоп стихотворец Жлъч, който ще рапира българска лирика.

Площадът ще осъмне с нова фестивална визия с главен лайтмотив, въодушевен от българската кирилица, комфортни места за четене, бар зона и мини базар за книги и истински литературни сувенири.

Посетители и минувачи ще се потопят в атмосферата на празника с аудио фрагменти от Иван Вазов,
Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и други обичани създатели от библиотеката на Storytel.
През целия ден ще може да се закупи „ книга-изненада “ от огромната отворена книга-инсталация на издателство Orange, която ще приветства минувачите паралелно до пейката на Славейкови.

Изложбата „ Истории от глаголически времена “ може да бъде прегледана в празничния ден в Галерия навън на Столичната община в градина „ Кристал “.

Посветена е на 1160-годишнината от основаването на глаголическата писменост от св. Константин-Кирил Философ, която се отбелязва през 2023 година.

Експозицията е готова от екип, управителен от доцент доктор Явор Милтенов от Института за български език на Българската академия на науките.
Често чуваме, че само кирилицата е българската писменост,
с която сме съдействали за развиването на литературата, езика и културата на редица модерни страни и за културното разнообразие в Европа. Но това не е по този начин, тъй като България става дом
и за глаголицата, донесена от Кирило-Методиевите възпитаници.
По-старата книжовност се е употребявала интензивно в земите, които са били част от Първото българско царство, следи от нейното потребление откриваме и по време на византийското господство, а даже и до края на XIV в. Рядко в общественото пространство се загатва, че точно на глаголица са били осъществени доста от първите преводи в България и точно тя е служела за преписване на книги, а и в ежедневния живот, епохи наред.
Столетия наред високият ѝ престиж е бил безспорен.
Целта на изложбата е да се покажат едва познати аспекти на глаголическата писмена традиция и ролята на България за съхраняването и препредаването ѝ.

Експонирани са изображения на глаголически ръкописи и епиграфски монументи, доста от които не са били показвани пред необятната общност, а и пред научна публика. Снимковият материал илюстрира непознати страни от работата и на книжовниците, и
на елементарни хора, владеещи писменото изложение.
Друг значим акцент в концепцията на изложбата е документирането на едновременното потребление на глаголица и кирилица, което свидетелства за наличието в образованието и на двете писмени системи.

На 24 май в спектакъл „ Българска войска ” фондация „ Академия Аскеер ” ще връчи за 32-ри път Награди „ Аскеер “ за достижения в театралното изкуство през миналия сезон.

Церемонията се осъществя с поддръжката на Столичната община.

Наградите „ Аскеер ” са единствени по рода си театрални награди в България, при които оценките се дават от актьори за актьори и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи спектакъл.
Единадесетте спектаклови категории на „ Аскеер 2023 ”
включват представленията и техните създатели с осъществена премиера в интервала от 1 април 2022 година до 31 март 2023 година

Комисията по номинации в категория „ Съвременна българска драматургия “ е в състав: ръководител – проф. Камелия Николова, членове – Анита Ангелова, проф. Владимир Атанасов, Меглена Караламбова и проф. Ромео Попилиев.

Институтът за български език „ Проф. Любомир Андрейчин “ при Българската академия на науките отново кани българските учители и възпитаници да се причислят към акцията „ Написаното остава. Пиши вярно! “.
В София акцията ще се организира от 10.00 ч. до
14.00 ч. на 24 май против Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – пред Княжеската градина.

Събитието навън се реализира с поддръжката на Столичната община.

За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) дребни и огромни възпитаници още веднъж ще могат да създадат къса диктовка – освен с цел да ревизират знанията си за българския правопис и пунктуация, а и с цел да засвидетелстват почитта си към българската култура и просвета, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Диктовките са налични от страницата на Института за български език.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР