На 24 май 2024 г. в Резиденцията на българския посланик

...
На 24 май 2024 г. в Резиденцията на българския посланик
Коментари Харесай

Чествания по повод 24 май в Резиденцията на българския посланик в Токио

На 24 май 2024 година в Резиденцията на българския дипломат в Токио бе извършено честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.



В приветствието си към гостите посланикът на България в Япония госпожа Мариета Арабаджиева изрази признателност към японските другари на България, даващи своя принос за развиването на двустранните връзки както в региона на културата, образованието и науката, по този начин и във всички други сфери на българо-японските връзки. Отбеляза, че през актуалната година честваме 115 година от началото на формалните контакти сред двете страни. Открои приноса на България към европейската цивилизация с разпространяването на кирилицата и за развиването на книжовността и културата в целия славянски свят.



По мотив годишнината в двустранните връзки и 24 май дипломат Арабаджиева връчи почетни плакети на Министерството на образованието и културата на Република България и грамоти на петима японски българисти и преподаватели – доктор Юми Ниномия, господин Макото Кимура, доцент Кента Сугай, проф. Моюру Мацумае и господин Иво Владимиров. С поддръжката на МОН и българското посолство в Токио, както и японските университети-домакини и с помощта на напъните на отличените преподаватели за последните шест години сме очевидци на двойно нарастване на броя на учещите български език в Япония. Към момента близо 100 японски студенти посещават лекции по български език. Броят на университетите, в които се преподава български език, също нараства от два през 2018 година на шест понастоящем – Университета Хокайдо, Токийския университет за непознати езици, Университета Сока, Университета за непознати езици на град Кобе и Университета Киото. Онлайн курсове по български език се организират и в Токайския университет.

Специални посетители на празника бяха заместник-министърът на външните работи на Япония господин Йоичи Фукадзава, основният секретар на Групата за другарство с България в Долната камара на японския парламент господин Казунори Танака, почетният консул на България в Ибараки и президент на произвеждащата в Япония българско кисело мляко компания Мейджи Холдингс господин Кадзуо Кавамура, които сервираха приветствия.



Събитието почетоха с наличието си над 150 души – японски политици, дипломати, културни, просветителни и научни дейци, представители на водещи японски медии, ректори на университети, политици, дипломати, представители на централните и общински управляващи, представители на бизнеса, голям брой другари на България, както и членове на българската общественост в Япония.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР