На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор Свещеници, епархийски

...
На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор Свещеници, епархийски
Коментари Харесай

Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни вземат участие в митинг и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която се организира съвещание на  Светия синод на Българската православна черква  - Българска патриаршия, обвързвано с разпоредбите за избор на нов Сливенски митрополит. Те са застанали от двете страни на входа на Синодалната палата и пеят църковни тропари, заяви Българска телеграфна агенция.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха определени двамата епископи, претенденти за нов Сливенски митрополит, и одобри Синодална разпоредба за избор на митрополитите.

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на който Светият синод разпореди организацията на избора и ръководството на епархията до встъпването в служба на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на 44 години.

На 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноничният избор за Сливенски митрополит.

Това стана известно тогава от мнение на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална разпоредба, признати на съвещание на Светия синод на 24 февруари.

" В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се организира нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето за какво, декларирам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в съвещанието си на 12 март 2024 година да анулира всички свои решения от предходното съвещание, състояло се на 24 февруари 2024 година ", предложи тогава митрополит Николай.

Една част от пристигналите пред Синодалната палата се афишират в отбрана на Синодалната разпоредба за избор на митрополити, призната от Светия синод на 24 февруари, след касирането на епархийския избор от 18 февруари в Сливен.

" В момента, в който Светият синод излезе с решение след своето съвещание, ще се разбере кое е най-правилното за Българската православна черква и за нейното единение. Тук сме пристигнали, безмълвно, възпитано да подкрепим нашите почтени архиереи, тъй като Синодът постоянно взима верни решения ", сподели отец Атанас от Пловдивската епархия, който служи в Панагюрище.

Иконом Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия, който служи в манастира " Св. Йоан Предтеча " в Кърджали, съобщи, че е пристигнал пред Синодалната палата, с цел да изрази насладата си от това да съучаства " в поддръжка на нашия Свети синод - митрополитите да бъдат единни и да отстояват, както до момента, правотата в сплотение, в единство, без да позволяват какъвто и да е било напън, по каквито и да е въпроси, с цел да не повлияват на техните решения ".

" Всеки един от нас би трябвало да има такова смирение към нашия Свети синод и през днешния ден съм пристигнал, с цел да бъдат нашите архиереи сплотени, сподели иконом Величков. Той съобщи, че каквото и решение да вземе през днешния ден Светият синод, ще го поддържа, тъй като има цялостно доверие на архиереите и разчита на тях за решението, което през днешния ден ще вземат за Сливенската епархия. Ще приема това решение и в случай че е по новата разпоредба ", добави иконом Николай Величков.

От пристигналите от Сливенската епархия, с цел да изразят своето противоречие с касирането на избора на Сливенски митрополит, Йордан Георгиев - богослов и правист от Пловдив, сподели пред публицисти, че другият митинг е със свещеници и вярващи, главно от Пловдивската епархия, като единият девиз, който носят, е в отбрана на Синодалната разпоредба за избор на митрополити.

Парадоксално е да се стачкува за разпоредба или закон, който лишава правата на избрана група от хора, а в този момент свещеници и миряни пазят една разпоредба, която лишава правото им да избират и да бъдат епархийски гласоподаватели. Вътре в Светия синод няма единна позиция по въпроса, има митрополити, които са срещу наредбата, други, които я поддържат, а има и митрополити, които към момента нямат мнение, сподели Георгиев.

Ако се гласоподава по новата разпоредба, това е тъпчене на Устава на БПЦ. Изборната процедура за митрополити може да бъде изменена на Църковно-народен събор, а Уставът на БПЦ е нещо като Конституция за самата черква. Ние желаеме да се почете избора от 18 февруари на Сливенската епархия, съобщи Йордан Георгиев. Той означи, че една част от пристигналите през днешния ден споделят, че са на молитвено наличие, а други, че това е митинг.

Трябва да се анулира Синодалната разпоредба и касирането на епархийския избор от Сливен, съобщи отец Павлин, който служи в храма " Св. Атанасий " в Бургас. Той изясни, че през днешния ден пред Синодалната палата са пристигнали свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия, която е доста огромна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР