На 23 октомври, когато Православната църква чества паметта на свети

...
На 23 октомври, когато Православната църква чества паметта на свети
Коментари Харесай

Варненският митрополит награди с най-високия орден на епархията проф. Казимир Попконстантинов

На 23 октомври, когато Православната черква празнува паметта на свети деятел Яков, брат Господен, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света литургия в Митрополитския катедрален храм „ Успение Богородично “ и награди с най-високия медал на Епархията „ Св. деятел Андрей Първозвани “ проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов.

Повод за оценката са особените заслуги на българския академик, историк, археолог и епиграф към родната ни Църква и в частност към Варненска и Великопреславска епархия, която е богата на исторически и археологически монументи, свидетелстващи за значимото значение на първата и втората български столици – Плиска и Велики Преслав.

„ Ние взехме решение да удостоим с най-високия медал, в чест на светия деятел Андрей Първозвани, уважаваният професор доктор Казимир Попконстантинов, който е несъмнено заслужил човек със своите каузи за Епархията “ – съобщи Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, откакто произнесе своята проповод, отдадена на евангелското четиво.
Варненският и Великопреславски митрополит срещна множеството християни с богата биография на проф. Попконстантинов и означи, че той се е трудил в своето занятие в продължение на повече от пет десетилетия. Митрополит Йоан се обърна към него с доброжелание за здраве и духовни сили.

„ Онези археологически разкопки, които се случваха и които обогатяват църковно-историческата и археологическа просвета, ни дават съображение да погледнем в предишното с едно несъмнено схващане, че България е играла значима духовна роля в живота на всички индивиди по това време “, сподели още Архиереят.
Проф. Попконстантинов изрази своята признателност към Негово Високопреосвещенство за високото отличие и показа свои мисли за голямото историческо и археологическо благосъстояние, което се намира във Варненска и Великопреславска епархия.

Припомняме, че през 2017 година проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, учител във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ”, бе почетен със званието Почетен жител на Варна. Световноизвестният археолог, медиевист и епиграф беше почетен с най-високото отличие за огромния принос за Варна с изследванията си на два от най-значимите средновековни манастира, отдадени на св. Богородица – край с. Равна, Провадийско, и във варненската околност Караач теке, чийто ктитор е св. цар Борис.

Проф. Попконстантинов е изобретател на светите мощи на св. Йоан Кръстител, а находката му на остров Свети Иван край Созопол се трансформира в международна сензация. Той е измежду най-хубавите експерти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица влиятелни оценки, измежду които са Кирило-Методиевата премия на Българска академия на науките за принос в развиването на славистиката и старобългаристиката и авторитетната Хердерова премия за принос в европейската просвета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР