На 22 юни Норвежката централна банка повиши основната си лихва

...
На 22 юни Норвежката централна банка повиши основната си лихва
Коментари Харесай

Норвежката криза. Защо гражданите на тази най-богата държава нямат достатъчно храна

На 22 юни Норвежката централна банка увеличи главната си рента с 0,5% до 3,5%. Това е най-високият % от 2008 година Увеличението идва за превъзмогване на инфлацията, която към момента е много над поставената цел от 2%.

Въпреки че има добре открит имидж на Норвегия като богата нация, страната е в икономическа рецесия, която стартира предходната година със скок на цените, който докара до рекордно високи цени на електрическата енергия. През януари 2023 година 90% от норвежците обявиха, че им се постанова да пестят от електрическа енергия.

Сегашната обстановка даже възроди полемиката за нуждата от въвеждане на нуклеарната сила, която може да помогне както за повишение на надеждността на енергийните доставки на страната, по този начин и за понижаване на нуждата от интервенция в природата.

Нито финансовата рецесия от 2008 година, нито спадът на цените на петрола и възходящата безработица през 2014-2016 година, нито експлоадирането на пандемията през 2020 година имаха толкоз мощно отрицателно влияние върху това по какъв начин норвежците възприемат персоналното си финансово положение. Проучване, извършено в края на януари тази година, демонстрира, че съвсем 80% са дали отговор, че в бъдеще ще могат да си разрешат доста по-малко и надлежно ще понижат потреблението си.

Безпокойството на норвежците по отношение на икономическите вероятности има пояснение.

В страната се следи рекордно повишаване. Общото им равнище се покачва с 6,7%. Въпреки това цените на храните се покачиха двойно по-бързо (13,2%) спрямо май предходната година, най-високото от началото на 80-те години на предишния век. Обикновено най-големите скокове на цените в питателните магазини в Норвегия са на 1 февруари и 1 юли.

Увеличението на цените се прави след договаряния с снабдители, установяване на равнището на държавните дотации за промишлеността и пресмятане на заплатите на заетите в промишлеността служащи. Меко казано, не е належащо да се надяваме, че цените ще паднат от 1 юли тази година, изключително в светлината на обстоятелството, че държавното управление отделя 4,15 милиарда крони за подкрепяне на селското стопанство, до момента в който земеделските производители желаеха 6,9 милиарда.

Все повече норвежци се обръщат за помощ към мрежа от организации за гратис разпределяне на храна.

С тяхна помощ предходната година са раздадени 11 милиона ястия на бедните. През същата година Frimat Norge раздаде 77 000 торби за хранителни артикули, което е с 30% повече спрямо 2021 година

От февруари 2022 година до февруари 2023 година нарастването на каузи на разноските в бюджета на норвежкото семейство по позицията „ храна и питиета “ е приблизително 15%.

Норвежкият институт за потребителски проучвания е подготвил отчет, съгласно който икономическата диференциация в обществото се задълбочава. От една страна 75% от жителите дават отговор, че правят оценка финансовото си положение като положително или доста положително, само че въпреки това до 18% изпитват съществени усложнения.

7% от норвежците, които имат жилищни заеми, споделят, че имат проблеми с заплащането на лихви и вноски по заема. Половината от тях споделят, че са просрочили както ипотеките, по този начин и другите типове заплащания. Някои трябваше да пестят от храна, с цел да свържат двата края.

На фона на финансовите усложнения в Норвегия зачестиха случаите на обири в магазините за хранителни артикули. А по-рано нормално се крадяха сладкиши и безалкохолни питиета и по предписание младежите го правеха. Сега хората крадат елементарни храни, като захар или месни артикули.

Ситуацията се утежнява от рекордно ниския валутен курс на кроната. През последната година кроната е паднала със 7,41% по отношение на щатския $ и 12,29% по отношение на еврото.

Слабата крона също усложнява финансовото положение на пътуващите в чужбина. Така някои норвежци трябваше да поправят проектите си за отмора в чужбина и да изберат отмора в страната.

Не е елементарно и за норвежките студенти, които учат в чужбина. Преди те можеха да живеят с пари от Националния заемен фонд (Lånekassen), само че в този момент би трябвало да търсят работа. Последните данни на фондацията демонстрират, че 13 800 норвежки студенти учат в чужбина тази година и това е най-ниският брой от 2009-2010 година насам. Една от аргументите за тази ниска цифра е обменният курс на норвежката крона.

На фона на рекордните покачвания на цените и обезценяването на кроната от ден на ден поляци напущат Норвегия, които дълго време бяха една от най-големите групи трудови мигранти. Ако през 2013 година полски служащ е изпращал вкъщи хиляда евро от Норвегия всеки месец (което се равнява на 10 000 крони), през днешния ден той може да изпраща приблизително единствено 400 евро.

Норвежкото централно статистическо бюро счита, че слабият обменен курс на кроната ще докара до спад на действителните заплати най-малко още една година. „ Предполагаме годишен растеж на заплатите от 5,3% през тази година при предстояща инфлация от 5,6% “, споделя представителят на Бюрото Томас декор Браш.

Струва си да се означи, че от 2015 година в Норвегия на процедура няма действителен растеж на заплатите. Експертите считат, че това може да се чака не по-рано от идната година.

Друг симптом на рецесията е забележителното нарастване на броя на банкрутите по отношение на 2022 година Данните за първото тримесечие демонстрират, че те са се нараснали с близо 40%. Този растеж не се дължи единствено на цените на електрическата енергия, само че е и разследване от нарасналите налози и условията за лихви. Най-голямо нарастване на броя на банкрутите е записано в сферите на търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството.

Тежката икономическа обстановка се отразява и на целите на гласоподавателите. Резултатите от изследването демонстрират, че вниманието към икономическите въпроси в този момент доста нараства, до момента в който климатичните и екологичните въпроси минават на по назад във времето. Данъци, такси, финанси и трудов живот, обществените разлики и цените на електричеството са въпросите, които доста гласоподаватели считат за най-важни.

Струва си да се означи, че има освен смяна в целите на норвежките гласоподаватели, само че и смяна в партийните желания. На фона на описаните стопански проблеми ръководещите партии, които са част от настоящето ръководство, губят поддръжка.

Лявата коалиция на власт увеличи налозите, което докара до увеличение на тежестта върху бизнеса и богатите жители. Поради това доста норвежки милиардери са се преместили в чужбина, ставайки данъчни резиденти в други страни. В резултат на това общият размер на налозите, постъпващи в държавната хазна, понижава.

Данни от юнско социологическо изследване, извършено за VG, демонстрират, че ръководещата Senterpartiet, т.е. Партията на центъра (водена от министъра на финансите Тригве Слугсвол Ведум) е изгубила съвсем 6% от поддръжката си спрямо резултатите от общинските избори през 2019 година Подкрепата за социалдемократическата Arbeiderpartiet за настоящия министър председател Йонас Гар Стьоре спадна с 2%. От друга страна поддръжката за дясната партия Høyre нараства с съвсем 10%.

Какви са аргументите една от най-богатите страни в света да изпадне в такава огромна рецесия?

Експертите показват няколко аргументи.

На първо място, това е обстановката в Украйна, която провокира разстройства в съществуващите вериги за доставки на артикули и обща неустойчивост. Също по този начин, не забравяйте, че Норвегия е принудена да построява своята отбранителна дарба, увеличавайки финансовото си въздействие в отбранителния бранш, а също по този начин дава забележителна финансова помощ на киевските и украинските бежанци, което води до редуциране на редица планове, изключително в региона на инфраструктурното строителство.

Отрицателна роля играе и фактът, че главният лихвен % в редица страни, изключително в Съединени американски щати, е по-висок от този в Норвегия, което прави норвежката стопанска система по-малко привлекателна за вложения. Ако имате 1000 норвежки крони за вложение, можете да спечелите повече, като инвестирате в американски банки, където лихвите по депозитите са по-високи.

Друг фактор са съмненията в цената на петрола. Норвегия остава мощно подвластна от международния пазар на нефт и газ, което прави стопанската система уязвима при съмнения в цените.

Правителството на Йонас Гар Стьоре е в доста мъчно състояние. То е насила да предприеме ограничения както за превъзмогване на последствията от пандемията, по този начин и за ограничение на рецесията, подбудена от събитията в Украйна. В същото време не възнамерява да усилва тегленето на пари от петролния фонд за покриване на настоящи бюджетни разноски и би трябвало да преразгледа някои цели.

Въпреки прогнозите на МВФ, че вероятностите пред норвежката стопанска система остават удобни, норвежците могат единствено да чакат, до момента в който тези вероятности станат действителност. Това ще стане допустимо, в случай че обстановката към Украйна се стабилизира и обстановката на международните пазари е удобна.

В дълготраен проект обаче, изключително в светлината на прехода към „ зелена сила “, Норвегия ще би трябвало съществено да намерения за понижаване на зависимостта от „ петролната игла “ и създаване на личен индустриален бранш.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР