На 22 януари, по повод Деня на украинското единство, президентът

...
На 22 януари, по повод Деня на украинското единство, президентът
Коментари Харесай

Зеленски обяви територии в 6 руски региона за исторически населени с украинци. Медведев: Главният украински наркоман е издухал двойна доза

На 22 януари, във връзка Деня на украинското единение, президентът на Украйна Володимир Зеленски записа видео известие. Изказвайки се от площад " Света София " в Киев, Зеленски съобщи, че е подписал декрет за " Исторически обитаемоте с украинци територии на Руската федерация ", оповестява УНИАН. 

" Това е завръщането на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще ", разгласи президентът. 

Зеленски разпореди на кабинета на министрите на Украйна да създаде с присъединяване на интернационалните специалисти, представители на Световния конгрес на украинците, учени, обществеността и да показа на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна проект за деяние за опазване на националната еднаквост на украинците в Руската федерация, в това число на исторически населявани от тях земи (в Кубан, Стародубщина, Северна и Източна Слобожанщина в границите на актуалния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска области на Руската федерация).

" Днес би трябвало да предприемем стъпки освен за подсилване на единството на Украйна и нашия народ, само че и да действаме за единството на правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и истината за нашата история. За тази цел през днешния ден подписах указа ", декларира президентът. 

Както се показва в указа на президента № 17/2024 от 22 януари, Русия през вековете редовно е правила и продължава да прави дейности, ориентирани към заличаване на националната еднаквост, угнетяване на украинците, нарушение на техните права и свободи, в това число на земите, исторически населявани от тях в посочените области. 

Правителството би трябвало да обмисли предприемането на редица стъпки. 

По-специално, да работи по „ въпроса за събиране и проучване на обстоятелства и доказателства за закононарушения, осъществени против украинци, живеещи на териториите на Русия, политиката на насилствена русификация, политически репресии и депортации против украинци, възобновяване и запазване на историческата памет, в това число основаване на център по тези проблеми “. 

Освен това да се ускори работата за противопоставяне на дезинформацията и пропагандата на Руската федерация по отношение на историята и сегашното на украинците в Русия и всички поробени от нея нации, с присъединяване на локални и задгранични учени, специалисти, представители на украинската общност в чужбина и организации, в подготовката и провеждането на събития, ориентирани към развенчаване на съветските легенди за Украйна. 

Също по този начин развивайте взаимоотношението сред украинците и поробените от Русия нации, заръча президентът. 

В същото време да се обезпечи, дружно с Националната академия на науките на Украйна, подготовката и разпространяването в Украйна и света на материали за повече от хилядолетната история на украинската страна, историческите връзки на земите, обитаеми с етнически украинци, с украински национални държавни формирания в разнообразни исторически интервали, както и да се включи в образователните стратегии и учебниците за просветителните институции същинската история на етническите украинци на земите, исторически населявани от тях в границите на Руската федерация.

Медведев отговори на Зеленски: Украинците са руснаци, а Малорусия е част от Русия

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев отговори на президента на Украйна Владимир Зеленски и неговия декрет за териториите на Руската федерация, исторически обитаеми с украинци. Ето какво написа той в Телеграм:

" Главният украински наркоман направи скромен агитационен ход, провокиран от неуспеха на фронта. След като безмилостно изпуши двойна доза, той подписа декрет за териториални искания към Русия за земи, " исторически обитаеми с украинци ". Няма какво да се разяснява, тъй като украинците са руснаци, а Малоросия е част от Русия. И е време основният " украинец " да спре. Както е тръгнал, скоро ще анексира и Канада. "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР