На 22 декември, когато Православната църква чества паметта на светата

...
На 22 декември, когато Православната църква чества паметта на светата
Коментари Харесай

9 години от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

На 22 декември, когато Православната черква празнува паметта на светата великомъченица Анастасия, митрополит Йоан възглави светата литургия в храм „ Св. прпмчк Прокопий Варненски “.

„ Ваше Високопреосвещенство,

 Бог ни събра в този храм, отдаден на светия преподобномъченик Прокопий Варненски, в дните преди Рождество Христово, с цел да си спомним един изтъкнат миг за нашата епархия и за родната ни Българска православна черква – с изпълнени от признателност и наслада сърца означаваме 9 години от каноничния Ви избор за Варненски и Великопреславски митрополит.

 Връщаме се още веднъж към оня неделен декемврийски ден, когато името Ви прозвуча като новия предстоятел на Варненската и Великопреславска катедра. Истински празник, с ликуващи лица и с изпълнени с вяра сърца. Божията всещедра десница Ви сложи правоприемник на апостолски трон, с цел да разгласяте всички Негови каузи.

 През миналите години положихте безрезервен труд за положителното стопанисване на храмовите и църковните парцели. Варна и Шумен, след 100 години спиране, имат към този момент своите нови храмове, а като венец на всички тези старания свети обновената златокуполна варненска катедрала... Участвахте в радостните и скръбните събития в живота на християнина. Като същински будител заложихте на книгоиздаването, което да просвещава и ускорява вярата в повереното Ви паство. С обич и страхопочитание служихте и не пропускахте опция да проповядвате Божието слово, помнейки апостолските думи: „ горко ми, в случай че не благовествувам! “ (1 Кор. 9: 16)

 Тези девет години са един толкоз къс интервал, само че ботат, плодороден във всички дни на архипастирското Ви служение. Те са една постоянна основа, на която да продължите да градите и надграждате Вашата задача като архиерей.

 Ваше Високопреосвещенство, изпълнени са девет години и към този момент навлизате в десетата година на Вашето митрополитско служение. Приемете от името на Епархийския съвет, духовниците от епархията, представителите на монашеството и чиновниците при Варненска и Великопреславска света митрополия най-искрените ни молитвени благопожелания за дълголетно служение, духовно и телесно здраве, с жизнен дух и мощна религия! Бъдете все по този начин същински съработник Христов, изпълнен „ с непорочност, с познание, с дълготърпение, с доброта, с Дух Светий, с нелицемерна обич “ (2 Кор. 6: 6)! Въоръжен „ със слово на истина, със мощ Божия посредством оръжията на правдата в дясна и лява ръка “ (2 Кор. 6:7)! Разпръсквайте Божията берекет, проповядвайте неуморно и по този начин безрезервно и правилно служете на Бога на любовта и на мира!

 На Многая и благая лета, Високопреосвещени Владико! “
Митрополит Йоан изрази своята сърдечна и молитвена признателност към всички присъстващи и благопожела здраве, сили, почтено и плодородно посрещане на Рождественските празници.

Той означи в своята проповед, че през днешния ден празнуваната света великомъченица Анастасия е „ застъпница за всички, които се намират в затвор и които чакат някаква присъда “. Архиереят добави, че молитвата спомага, с цел да може човек да резервира любовта в сърцето си, още повече в дни на тествания.

Сред присъстващите в храма беше и кметът Иван Портних.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР