Днес влиза в сила Европейският законодателен акт за свободата на

...
Днес влиза в сила Европейският законодателен акт за свободата на
Коментари Харесай

Влиза в сила първият закон на ЕС за защита на независимостта на медиите

Днес влиза в действие Европейският законодателен акт за свободата на медиите — набор от невиждани правила за отбрана на независимостта и плурализма на медиите.

Това ново законодателство дава гаранции против политическа интервенция в публицистичните решения и против наблюдението на публицисти. Законът подсигурява, че медиите могат да действат по-лесно на вътрешния пазар и онлайн. Освен това регламентът има за цел да подсигурява независимостта и постоянното финансиране на публичните медии, както и прозрачността на собствеността върху медиите и на разпределението на държавната реклама.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи: „ За първи път Европейски Съюз разполага със закон за отбрана на свободата на медиите. Европейски Съюз осъзнава, че публицистите играят основна роля за демокрацията и следва да бъдат предпазени. Призовавам страните членки да приложат новите правила допустимо най-скоро. “
Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „ Медийните сдружения играят жизненоважна роля в нашите демокрации, само че са изправени пред намаляващи доходи, закани за свободата и плурализма на медиите и композиция от разнообразни национални правила. В сходство с Европейския законодателен акт за свободата на медиите медийните сдружения ще се употребяват с общи гаранции на ниво Европейски Съюз, с цел да подсигуряват плурализъм на гласовете и да могат да се възползват по-добре от опциите за активност на единния пазар без каквато и да било интервенция, било то частна или обществена. “

Предложен от Комисията през септември 2022 година, регламентът вкарва защитни ограничения за правото на медиен плурализъм, които ще стартират да се ползват в период от 6 месеца. Повече детайлности по отношение на графика за неговото използване могат да бъдат открити в тази инфографика. Повече информация по отношение на дейностите на Комисията в поддръжка на свободата и плурализма на медиите и сигурността на публицистите е налична онлайн.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР