На 22 април експерти на РИОСВ-Русе ще почистятот отпадъцирайона околоСкалния

...
На 22 април експерти на РИОСВ-Русе ще почистятот отпадъцирайона околоСкалния
Коментари Харесай

В Деня на Земята експерти на РИОСВ – Русе ще почистят района на манастира край с. Басарбово

На 22 април специалисти на РИОСВ-Русе ще почистятот отпадъцирайона околоСкалния манастир „ Св. Димитър Басарбовски “, край с. Басарбово (община Русе) и „ Рибарниците “. Почистването ще стартира в 11.00 часа, от паркинга на манастира, като самодейността се посвещава на Международния ден на Земятаи е част от акцията на Министерството на околната среда и водите за разчистване на нечисти терени за 2023 година - „ Да сложим точка на замърсяването “.

Манастирът е привлекателен обект за културен и набожен туризъм, само че регионът попада в Защитените зони „ Ломовете “ по директивите за птиците и местообитанията на общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Мястото се употребява за разходки, наблюдения на птици и спорт измежду природата.

Експертите на екоинспекцията имат вяра, че опазването и чистотата на околната среда зависи от всеки човек, по тази причина призоват жителите да се включат в акцията по почистването на манастира или да създадат това в дворовете си, междублоковите пространства, паркове и градини.

Скалният манастир „ Св. Димитър Бесарбовски “ се намира в непосредствена непосредственост до Русе, в землището на село Бесарбово, в скалите край река Русенски Лом. Това е и единственият настоящ скален манастир в актуалната територия на България. Той е функционирал през вековете наред с околните и фамозни скални манастири край село Иваново, също по поречието на река Русенски Лом, както и скалните манастири край близкия феодален град Червен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР