На 21 юли руският президент Владимир Путин проведе видеоконферентна среща

...
На 21 юли руският президент Владимир Путин проведе видеоконферентна среща
Коментари Харесай

Хиените на марш. Защо Путин покани поляците да окупират Западна Украйна

На 21 юли съветският президент Владимир Путин организира видеоконферентна среща с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност. Той засегна проектите на полските управляващи да употребяват резултатите от специфична военна интервенция за свои цели.

„ Според информация, постъпваща в службата от няколко източника, публична Варшава последователно стига до разбирането, че никаква западна помощ за Киев не е в положение да поддържа Украйна за задачите, които са заложени в тази помощ.

Освен това идва осъзнаването, че въпросът за провалянето на Украйна е единствено въпрос на време. В тази връзка полското управление ускорява настроенията си за опазване на контрола над западните територии на Украйна, западните райони, посредством разполагане там на свои войски.

Подобна стъпка, като един от разновидностите, се възнамерява да бъде формализирана като осъществяване на съюзническите отговорности в границите на полско-литовско-украинската самодейност за сигурност - това е по този начин нареченият Люблински триъгълник ”, заяви на Владимир Путин един от участниците в срещата, ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Президентът Путин удостовери тези проекти. Освен това той даде да се разбере, че Варшава към този момент прави техническа подготовка за окупацията - по-специално приготвя обособена войска за това.

„ Тоест не приказваме за някакво скупчване на наемници – там има задоволително и се унищожават, а за постоянна, добре сплотена, оборудвана и подготвена военна част, която се възнамерява да се употребява за интервенции на територията на Украйна. Включително за сякаш гарантиране на сигурността на модерна Западна Украйна, само че в действителност, в случай че наричате нещата с същинските им имена, за следваща окупация на тези територии.

В последна сметка вероятността е явна: в случай че полските елементи влязат да вземем за пример в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там. И те ще останат вечно “, сподели съветският водач. Той добави, че за поляците сходни тактики, които дават опция да печелят от войната от съседите си, не са нещо ново.

По време на гражданската война в Русия те окупират редица съветски територии, както и част от Литва. През 1938 година, след Мюнхенското съглашение, част от Чехословакия е окупирана (учтивият Владимир Путин не прибавя, че окупацията е резултат от директно съглашение сред поляците и Хитлер и че Варшава получава чехословашките територии за помощта си при натиска върху Прага).

Поляците в действителност, както един път сподели Уинстън Чърчил, се държат като хиената на Европа. И те, както нормално, бяха извънредно афектирани от тази истина. Премиерът Матеуш Моравецки съобщи, че поради думите на Путин за подаръка на Сталин (както съветският водач назова източногерманските територии, които Полша получи вследствие на Втората международна война), съветският дипломат ще бъде извикан в полското външно министерство.

„ Сталин беше военнопрестъпник, виновен за гибелта на стотици хиляди поляци. Историческата истина е неоспорима “, сподели Пан Моравецки.

В реакцията си обаче поляците се пробваха да заобиколят главния аспект от речта на Владимир Путин - акцентите, сложени от съветския президент във връзка с съветската реакция на проектите за полска окупация. Владимир Путин даде да се разбере, че при положение на посягане по въпроса за анексирането на Беларус, Полша ще се натъкне на изострен отговор от Москва.

„ Това е част от съюзната страна, отприщването на експанзия против Беларус ще значи експанзия против Руската федерация. Ние ще отговорим на това по всевъзможен начин, с които разполагаме “, изясни съветският водач.

Но при положение на окупация на Западна Украйна Москва ще се държи по различен метод. „ Що се отнася до политиката на украинския режим, това е негова работа. Искат, както нормално вършат предателите, да предадат нещо, да продадат нещо, да се разплатят с нещо със стопаните си - това, дублирам, в последна сметка е тяхна работа. Ние няма да се намесваме в това ”, сподели Путин.

Да, несъмнено, полските управляващи реагираха, само че доста общо. Според Станислав Жарин, представител на министъра, координиращ работата на полските разследващи служби, Путин „ още веднъж повтаря неистини за Полша и се пробва да фалшифицира истината за войната против Украйна “ и „ още веднъж употребява исторически ревизионизъм, с цел да популяризира подправени обвинявания против Полша “.

Но в журналистическата и експертната общественост на Полша, която може да проучва и разсъждава, към момента няма реакция, като се изключи общи изречения от поредицата „ Руските управляващи от дълго време загатват, че Полша желае да окупира Западна Украйна и по този метод да забие чеп в полско-украинското партньорство “.

Предлага или примамва?

В реалност думите на Путин могат да се поясняват по два метода.

Първият вид е като предложение към полските хиени още веднъж да си отрежат парче от воюващата страна, само че при изискванията на Москва. „ Днес за първи път Путин непосредствено загатна на Полша, че поляците имат опция да завладяват Западна Украйна. Но това би трябвало да стане съгласно Москва и допустимо най-скоро “, споделя съветският политолог Павел Данилин.

И тази тематика в действителност не е нова. През втората половина на 2022 година в политическите и научни кръгове се появиха клюки, че редица източноевропейски водачи са провели механически договаряния с Москва за следвоенното разделяне на Украйна.

В резултат на това са били дадени позитивни отговори на унгарците и румънците (след което Будапеща стартира да блокира редица искрено антируски стъпки, а Букурещ се отхвърли да раздрусва повече Приднестровието), а поляците бяха отхвърлени с настояванията си. За неприятно държание. Сега на някой може да му се стори, че Москва е трансформирала решението си.

Теоретично това предложение е преференциално за поляците. Да, несъмнено, Варшава няма да пораства в източните територии в цялостния смисъл на думата.

„ Полша не желае да анексира Западна Украйна и Западна Беларус. Може би, като се изключи Лвов и покрайнините му. Тя е заинтригувана да въвлече останалата част от Украйна и цяла Беларус в полската орбита на въздействие. И появяването на тяхна територия на полски военни бази под флага на НАТО, написа Вадим Трухачев. - Полша е пробвала всички прелести на една моноетническа страна. Тя не се нуждае от милиони чужденци, които не се поддават на ополячване. Особено и в случай че ще би трябвало да ги хранят “.

Но тя се нуждае от тези земи, от тази „ орбита на въздействие “ във формат на подмандатна територия, с цел да издигне статута си в западния свят като цяло и в частност в Европейски Съюз. Поради увеличението на мощта си, да стане една от страните, ръководещи Европейския съюз.

Единственият въпрос е дали е преференциално за Варшава да договаря с Москва тук и в този момент при съветски условия? И въпросът тук не е единствено в това, че партията „ Право и правдивост “, която в този момент ръководи в Полша, не желае да се лимитира единствено до Западна Украйна.

„ Алчността, от която партията PiS е толкоз обхваната, елементарни ми, Господи,няма да докара страната до положително. Но полското управление има своя личен празник, съдейки по всичко, „ от можа до можа “ (от Балтийско до Черно море. - ред.). Ала в случай че вземе та се случи някоя пакост? - написа ръководителят на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.

Факт е, че бързата окупация - а това е втората версия на интерпретацията на речта на Путин - ще се трансформира в голям проблем за Варшава. В последна сметка Москва в действителност трансформира поляците в инструмент на съветската политика.

Да, Владимир Путин даде да се разбере, че никой няма да бомбардира полските колони на марш, че ще им бъде разрешено да заемат някои позиции в Западна Украйна. Въпреки това, даже и без съветски удари (които, апропо, ще бъдат неизбежни, в случай че полските позиции са наоколо до огромни украински складове), тази инвазия ще сътвори колосална рецесия на украинската държавност. В края на краищата забележителна част от украинското население няма да разбере сходно настъпление, каквото и да им кажат киевските управляващи.

Особено няма да схванат западните украинци, които ненавиждат поляците не по-малко от „ москалите “. Освен това полската инвазия ще провокира най-тежкия отпор от страна на Европейския съюз. И освен тъй като Варшава ще забие нож в гърба на страната, за чието избавяне Европейски Съюз и Съединени американски щати отделят толкоз доста пари, окупацията на Западна Украйна (която поляците считат за своя историческа територия) може да се трансформира в най-опасния казус на териториален ревизионизъм.

Други страни от Европейски Съюз още веднъж ще напомнят териториалните си искания към своите съседи, в това число и към сътрудниците си от Европейски Съюз. И ще бъде доста мъчно тези мемоари да се потушат на фона на сегашната рецесия и разрастването на локалния шовинизъм. Съответно поляците ще бъдат осъдени за това, а Москва ще остане главният бенефициент.

Ето за какво поляците могат да се възползват от предлагането на Путин, само че единствено откакто минимизират личните си опасности.

„ Постепенното увяхване на украинската държавност стартира от дълго време, тъй че прилежащите страни не можеха да подценен въпроса за бъдещето на тези територии. Но това, което е явно за икономистите и политиците, би трябвало да бъде явно и за необятната общност.

Следователно има смисъл да се приказва за нови граници в този момент едвам след пагубното проваляне на киевските управляващи. Това проваляне е неизбежно, в случай че мислите от позиция на ресурсите. Всъщност това е малко отсрочено, защото Днепропетровск и Одеса към момента се управляват от киевските управляващи ”, изяснява за IA Regnum Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО РАН.

Тоест, просто казано, поляците могат да завладяват Лвов едвам откакто съветските войски освободят Одеса или най-малко Харков.

Разбира се, в тази обстановка може да се каже: „ Защо тогава въобще да даваме нещо на поляците? “

Ами за това, че рецесията ще бъде единствено началото на края на СВО и позволяването на поляците да окупират западната част на Украйна (която на Москва не е изключително нужна заради спецификата на локалното население) доста ще приближи края на военните дейности, а също по този начин може да се трансформира в самобитна платформа за правно консолидиране на новите западни граници на Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР