На 21 януари се отбеляза Денят на родилната помощ. Той

...
На 21 януари се отбеляза Денят на родилната помощ. Той
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на родилната помощ

На 21 януари се означи Денят на родилната помощ. Той се празнува от 1951 година с декрет на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е определена съгласно празника Бабинден , който по остарял жанр е на 21 януари, а по нов е на 8 януари.  

На днешния празник експертите в родилната помощ - лекари и акушерки, си вършат равносметка , а родилките им изричат признателност и самопризнание за проявените грижи и безрезервност. 

Денят е мотив да се обърне внимание и на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и неналичието на задоволително на брой фрагменти. За дефицита на акушери сигнализират и от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) в приветствения си адрес до експертите, оповестен на уеб страницата на организацията. Акушерките в България са два пъти по-малко от потребностите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години, споделят още от БАПЗГ. Оттам показват, че има и работещи пенсионирани акушерки. Недостигът е " толкоз осезателен ", че някои лечебни заведения се отхвърлят да поддържат акушеро-гинекологично поделение, означават още от БАПЗГ.

Денят на родилната помощ ще бъде маркиран с разнообразни начинания в страната. В Народното читалище " Развитие-1895 " е планувано събитие, с което ще бъде пресъздаден бит с група за достоверен фолкор " Вечерник ".С Бабино хоро и обред „ предоставяне име на новородено “ в Белица ще отбележат днешния празник. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР