На 21 януари 1982 г. петгодишната Ан Фам моли майка

...
На 21 януари 1982 г. петгодишната Ан Фам моли майка
Коментари Харесай

Полицията разкри кой уби и изнасили 5-годишната Ан преди 40 години

На 21 януари 1982 година петгодишната Ан Фам моли майка си да й разреши да измине пешком трите пресечки от вкъщи на фамилията си в Сисайд, Калифорния, до началното й учебно заведение. Майката разрешава на детето да иде само… само че някъде по пътя чужд я отвлича, насилва я полово и я удушава. Престъплението не е разкрито…

Поне до в този момент – 40 години по-късно полицията споделя, че най-сетне е разкрила ужасното ликвидиране и е показва името на килъра.

През юли 2022 година управляващите в окръг Монтерей съумяват да разпознават 70-годишния Робърт Джон Лану като килъра на Фам. Според The ​​New York Times полицията е съумяла да разкрие Лану с помощта на ДНК, извлечена от дълга сантиметър коса без корени, която генетиците свързват с неговата фамилия.

Съвсем инцидентно, изясняват служителите на реда, Лану е бил комшия на Ан Фам – той живее тъкмо зад ъгъла от вкъщи на Фам и нейните девет братя и сестри.

„ Бихте могли да хвърлите камък от неговата къща до нейната без проблем “, твърди началникът на крайбрежната полиция Никълъс Борхес пред PEOPLE. „ Той би трябвало да е минавал с колата си пред къщата й всеки ден… И няма метод да не е видял 10-те деца в парцела. И най-вероятно е виждал плячка, когато е минавал около тях. “

Според PEOPLE Фам е била отвлечена преди занятията в детската й градина в началното учебно заведение Хайланд да стартират в 11 часа сутринта. Родителите й не са знаели, че е изчезнала, до момента в който тя не е липсвала вкъщи за вечеря.

Два дни по-късно, съгласно KION 46, тялото на момичето е намерено от офицер от отдела за престъпни следствия на армията, който търси нелегално отглеждана марихуана. Служителят намира тялото в канавка във Форт Орд, на към 3 километра от вкъщи й. Петгодишното дете е било изнасилено и удушено.

Но оттова нататък казусът утихва. Лану, който тогава е бил на 29 години, в никакъв случай не е считан за обвинен.

„ Този ​​човек в никакъв случай не е попадал на радара “, споделя Борхес пред PEOPLE. „ Никога. Този човек остава изцяло прикрит на видно място, тъкмо пред всички. “

Според The ​​New York Times Борхес се натъква на неразкритото ликвидиране на Ан Фам през 2009 година, до момента в който преглежда кутия, цялостна с доказателства от други неразкрити случаи. Той постоянно е желал да го позволи и получава своя късмет през 2020 година, когато детектив го пита дали знае за някакви „ извънредно комплицирани и чувствителни “ неразрешени случаи.

„ Без съмнение споделих „ Ани Фам “, изяснява Борхес пред The ​​New York Times.

ДНК доказателствата довеждат следователите до Лану, който след убийството се реалокира в Рино, Невада. Според PEOPLE 70-годишният е прекарал повече от 20 години в пандиза за полово принуждение над друго малолетно лице и за владение и произвеждане на материали със полово принуждение над деца. А Борхес подозира, че е имало и други жертви преди да убие Фам.

„ Не мисля, че някой ден ще се събудиш и ще си помислиш: „ Ще убия дете, ще изнасиля дете и по-късно ще продължа да си пребивавам като естествен, образцов жител “, споделя той пред The ​​New York Times.

За него приключването на убийството на Ан е горчиво. От една страна, е удовлетворен, че килърът й най-сетне влиза в пандиза. „ Човекът е цялостно страшилище. Той е кошмарът на всеки човек. Светът е по-безопасно място щом към този момент не е на улицата. “

Но също отбелязва, че нищо, даже сполучливият арест, не може изцяло да изтрие болката от убийството. Семейството на Фам идва в Съединените щати като бежанци от Виетнам и самостоятелната, академично настроена Ан наподобява, че има ярко бъдеще.

„ Тя е петгодишно момиченце в тази страна и желае да стартира живота си тук, да накара фамилията си да се гордее с нея и просто да изживее американската фантазия, а това единствено по себе си е просто сърцераздирателно “, споделя Борхес пред PEOPLE. „ Никога и в най-смелите си фантазии не са мислили, че идването тук и животът в този сладостен дребен град, колкото и да им е било мъчно, ще докара до загуба на дребното им ангелче. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР