На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според

...
На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според
Коментари Харесай

Честит ден на християнското семейство, традицията повелява ...

На 21 ноември Православната черква празнува празника Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу. Първосвещениците и чиновниците в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e сложена на първото ходило пред храмовия вход и за изненада на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината единствено първосвещеникът. Праведните родители принесли блага и жертви на Бога и по-късно, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.
Дева Мария живеела при храма. Възпитавала се под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Църквата я назовава " прелестна зора ", от която изгряло Слънцето на правдата.
Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, нормално се прибирали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия метод. Но Maрия им разкрила своето предпочитание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по подстрекателство от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, родственик на нейните родители. Той станал настойник на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.
21 ноември е признат и за Ден на християнското семейство.
Най-ранното уведомление за честването на празника е от края на 1-ви век. В наши дни фамилното вървене на черква символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на татковци и майки за духовните им отговорности към децата. Защото фамилията е най-хубавото учебно заведение, което може да даде първите знания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които епохи се е крепял българският жанр.

Представени на бога, децата ще порастват благочестиво в смирение към родителите си и непорочност на нравите.
В предишното този ден се е чествал в доста стеснен кръг - единствено с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали дружно в храма, с цел да измолят за фамилията си здраве и снизхождение. След това в дома, събрани към огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна манджа, чествали - с изключение на празника Въведение Богородично - и хубавичко връзка между тях. Масата оставяли неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата последваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР