На 21 ноември беше отбелязана една година до началото на

...
На 21 ноември беше отбелязана една година до началото на
Коментари Харесай

По-малко от година до световното в Катар - готова ли е страната за него?

На 21 ноември беше маркирана една година до началото на международното състезание по футбол в Катар. Подготовката за шампионата, който ще бъде първият в северното полукълбо, провеждащ се през зимата, върви с цялостна мощ. Но и до момента продължава да има доста въпроси към международното.

Първият мач ще пристигна като облекчение за уредниците, защото футболът ще заеме централното място и ще измести светлината на прожекторите надалеч от многочислените проблеми отвън терена като трудовите права на служащите мигранти.

Вече беше обявено, че пет от осемте стадиона за шампионата са подготвени. Други два - " Рас Абу Абуд " и " Ал Баит ", ще бъдат открити по време на Арабската купа в края на месеца. Последният стадион, който би трябвало да бъде завършен, е " Лусаил " - оборудването за финала.

По този метод ще се избегнат проблемите от международното в Бразилия през 2014 година, когато до последно имаше проблеми със стадионите за решение.

" За всеки, който обича футбол, това международно състезание ще бъде като магазин за играчки за децата. Ще има доста мачове в един ден, а също така стадионите са близо един до различен ", сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Всички уреди са основани към столицата Доха, което значи, че при положително предпочитание почитатели могат да посетят повече от един мач дневно.

Домакините пък дават обещание отлични условия, опознаване на културата на Катар и допълват, че 98% от инфраструктурата е подготвена.

Какви са проблемите?

Още през април 2020 година Катар отхвърли обвиняванията на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, че са били плащани откупи, с цел да се обезпечи домакинство на шампионата. Въпреки това продължава да има доста подозрения към метода, по който страната си обезпечи нужните гласове на вота през 2010 година

Друг сериозен проблем са трудовите условия в Катар. Наскоро държавното управление разгласи, че трудовата система е в развой на създаване, само че отхвърли обвиняванията на " Амнести ", че хиляди служащи от чужбина са експлоатирани.

Организацията обаче популяризира отчет от 48 страници, в който се приказва за неприятни условия на труд, закъснение на заплати, принуждаване за промяна на работата и други

 По-малко от година до международното в Катар - подготвена ли е страната за него?
© Reuters

Стигна се даже до проява от националните отбори на Германия, Нидерландия и Норвегия с апел за възстановяване на изискванията. Не са изключени по-сериозни митинги и преди началото на шампионата.

Въпросът с ковид беше конкретизиран, като страната разгласи, че единствено изцяло имунизирани ще могат да участват на мачовете. Тепърва обаче се разисква настаняването на хиляди ентусиасти, които ще пътуват за шампионата. По информация на " Ройтерс " към 130 хиляди хотелски стаи ще бъдат налични за настаняване.

Климатичните условия

Световното състезание в Катар ще бъде първото, което ще се организира, до момента в който е зима в северното полукълбо (21 ноември - 18 декември). Промяната беше нужна, защото в обичайния интервал юни-юли температурите в Катар са над 40 градуса и е невероятно да се организират мачове.

Въпреки това се чака междинните температури първоначално да са сред 28 и 30 градуса, а през декември към 24-25.



Експерти смятат, че това ще бъде една от огромните компликации за тимовете, които нямат да имат нормалното време за адаптация, както до момента. Освен това огромна част от футболистите ще дойдат от страни, където температурите са към 10 градуса.

Заради топлото време се чака на мач да се губят към 3 литра течности под формата на пот.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР