На 21 декември се навърши половин век от трагичната смърт

...
На 21 декември се навърши половин век от трагичната смърт
Коментари Харесай

50 години от трагичната смърт на Паша Христова! Лили Иванова искала да осинови сирачето на певицата

На 21 декември се навърши половин век от трагичната гибел на незабравимата Паша Христова. Певицата остава вечно на 25 след жестоката самолетна злополука на летище София, погребала 30 души от артистичния хайлайф. 50 години след един от най-зловещите произшествия в българската история тематиката продължава да бъде придружена от хиляди въпроси и мистерии.
Ил 18, в който пътуват за Алжир наши артисти, актьори и танцьори, пада малко след политане, разцепва се и се възпламенява. От 73-ма на борда умират 30, в това число и шестимата от екипажа с главния водач Борис Луканов, който е брилянтен експерт и с който постоянно лети даже Тодор Живков. Част от пасажерите в задната част на Ил-18 съумяват да се спасят, въпреки и ранени и с тежки изгаряния, като скачат от пламтящата машина.

Във съдбовния ден Паша потегля изключително елегантна, тъй като на борда ще бъде със своя обичан – известния композитор, пианист и диригент Николай Арабаджиев-Фучо. Заради него тя оставя брачна половинка си Васил, от който има 2-годишен наследник Милен. Фучо също зарязва фамилията си.
Години след нещастието оживелият като по знамение към този момент починал артист Борис Гуджунов обрисува картината от злокобния случай със свидетелски разкази.„ Самолетът се издигна на към 40 метра, когато се наклони мощно наляво, крилото задра пистата и на края на летището стопираха останките му “, разкрива той. Гуджунов има извънреден шанс, че седи не от страната на лявото крило, а мястото му е при седалките тройки. При двойките в междинния корпус обаче е Паша – таман там, където самолетът се разцепва и няма късмет за оцеляване. При удара лявото крило е разцепило корпуса и от него изпадат част от пасажерите, които умират. „ Чуваха се единствено писъци, нищо друго, никой не говореше, не си казвахме нищо... “, спомня си Гуджунов преди години. Едва когато останките от самолета заорават и стопират на пистата, оживелите стартират да скачат от руината. Борис съумял да излезе, тъй като аварийният екипаж на самолета някак отваря вратата.

Паша обаче умира, стискайки крепко ръката на обичания си Фучо. Твърдят, че младата певицата си отива бременна и таман по тази причина не скочила от самолета – от боязън да не убие бебето. От красивото и надарено момиче остава само медальон с котва, сърце и зарче. Бижуто обаче изчезва на погребението на Паша, макар че брат ѝ го слага върху капака на ковчега. До последно синът на Христова – Милен, който си отиде преди 7 години едвам на 45, покосен от скоропостижен рак, търси истината за гибелта на майка си, която не помни, тъй като остава сирак на 2 годинки. Малко преди да почине, Милен разкри, че майка му е била заровена на католическия имот на Централни гробища без смъртен акт, а документът е бил публикуван чак 2 месеца след погребението. В него пишело, че естрадната певица е издъхнала в болничното заведение. Синът ѝ се лута и търси истината за какво смъртният акт е бил публикуван чак през февруари 1972 година Милен не има вяра, че Паша е жертва на трагична случайност. Но по този начин и не съумява да стигне до истината, тъй като самичък той издъхна без време. Самият Милен твърди, че певицата не е умряла в пламъците, а е била откарана в болница, където не са желали да я спасят.

В първите дни на новата 1972 година се появява песента „ Птицата “ с подзаглавие „ В памет на Паша Христова “. Автор на текста е Дамян Дамянов, композитор e Тончо Русев, извършва я Лили Иванова. В свое изявление преди години синът на Паша показа, че единствената, която го е потърсила след гибелта на майка му, била точно нейната колежка Лили Иванова. Тя даже имала предпочитание да го осинови, само че татко му Васил не разрешил. Милен също рано остави щерка си без татко. Ани, която е към този момент студентка, е наследила хубостта на своята баба. Внучката на Паша обаче не се занимава с музика.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР