На 200-ия ден от началото на специалната военна операция, вечерта

...
На 200-ия ден от началото на специалната военна операция, вечерта
Коментари Харесай

Всичко тепърва започва: Какво стана в резултат на ударите по енергетиката на Украйна?

На 200-ия ден от началото на специфичната военна интервенция, вечерта на 11 септември, Русия за първи път нанесе целенасочени ракетни удари против украински топлоенергийни обекти. Под удара, съдейки по отчетите на Министерството на защитата, попаднаха: Харков ТЕЦ-5, Змиев Топлоелектрическа централа и Павлоградският ТЕЦ-3. Първите два обекта се намират в региона на Харков, вторият в региона на Днепропетровск. Също по този начин беше обявено за въздействието върху Топлоелектрическа централа Кременчуг в региона на Полтава.

От изброените нагоре топлинни и енергийни мощности, до 200-ия ден от началото на СВО Кременчугската Топлоелектрическа централа не работи - тя пострада по време на ракетната офанзива на Кременчугската петролна рафинерия и спря да генерира електрическа енергия.

Змиевската Топлоелектрическа централа беше обстрелвана още през август, само че на 11 септември беше подложена на тежка офанзива и евентуално беше разрушена. Съобщава се и за разрушение на три трафопоста високо напрежение.



Всъщност Харковската ТЕЦ-5 пое главния удар, който, както би трябвало да бъде за топлогенераторно оборудване, изглади два дневни пика на потреблението на електрическа енергия. Дори като се вземе поради съществено пониженото ползване на електрическа енергия след началото на СВО, украинската енергийна система влезе в спешен режим.

40 трафопоста се оказаха без ток, 2 ВЛ 750 кВ (киловолта) и 5 въздушни линии по 330 кВ бяха изключени. Прекъсвания в електрозахранването имаше в пет области, само че съумяха да ги преодолеят много бързо поради притока на ток от западната част на страната. Следващата заран сподели още един дневен пик, т.е., че украинската електрическа система се бори да балансира производството и потреблението.

Стабилността на украинската енергийна система беше наранена от няколко други фактора в допълнение към обстрела:

1. Загубата на надзор на Киев над 35% от потенциала на украинската електроенергийна промишленост - 15 ГВт потенциал - след 2014 година

2. Спиране на част от електропроизводството в следената от Киев част от Донбас (Славянска и Углегорска ТЕЦ).

3. Спиране на Запорожката АЕЦ и щета на трети хидроагрегат на Каховската Водноелектрическа централа (възстановяването ще отнеме 1,5 години).

Ако не беше прекъсването на АЕЦ и загубата на индустриални мощности в Донбас, тогава Украйна нямаше да изпита особени проблеми от сходни удари. Но станцията беше изключена сутринта на 11 септември.

Ден преди прекъсването в станцията работеше единствено един блок и то на по-малко от 15% от конфигурираната мощ. Нямаше електропотоци към територията на Украйна заради щета на електропроводи (преди това самите украинци направиха това, като стреляха с тежка артилерия по електропроводи). В същото време системата за премерване на радиоактивния декор беше трансферирана от системите на Енергоатом към Росатом.

Чрез систематичния обстрел на Запорожката атомна електроцентрала Киев се опита да накара Русия да напусне Енергодар с последващото му преобразяване в демилитаризирана зона. Тогава той направи няколко опита да превземе станцията.

Целта е да пусне всичките си енергийни блокове, което ще разреши освен да премине отоплителния сезон безпроблемно, само че и да завоюва до 70 милиарда украински гривни годишно от експорт на електрическа енергия.

Русия и освободените територии не страдат от прекъсването на Каховската водноелектрическа централа и Запорожката атомна електроцентрала. Спирането на АЕЦ беше употребявано от Русия, с цел да свърже нови територии към своята енергийна система. До 23 юни електропроводите сред Крим и Херсонска област, които бяха разрушени още през 2015 година, бяха възобновени.

И през вчерашния ден Запорожката област стартира да получава електричество от Крим. Всъщност в този момент Русия може да не пуска Запорожката атомна електроцентрала да работи колкото си желае. И след завършването на полагането на газопровода от Мариупол до Бердянск (работата се възнамерява да завърши при започване на октомври), нищо няма да заплаши отоплителния сезон в освободения юг.

Но проблемите на Украйна занапред стартират

Първо, в страната има явен дефицит на маневрени мощности. Прекъсванията на електрозахранването в Харков в 15:00 може да демонстрират, че няма задоволително сила освен за прекосяване на пикове на ползване, само че и измежду бял ден.

Следователно ще би трябвало или да понижат потреблението, или да пуснат празни модули на други станции. По-нататъшното повишаване на потреблението на електрическа енергия заради по-ниските температури и потреблението на електрически нагреватели ще се трансформира в сериозен фактор, който ще дестабилизира енергийната система на Украйна.

Второ, износът на електрическа енергия от Украйна за Европейски Съюз, най-вече за Полша, е под въпрос. Първоначалното пресмятане на Киев беше да улови Запорожката атомна електроцентрала и да я докара до цялостна мощ от 6000 МВт.

Буквално на 10 септември Киев и Варшава се договориха за експорт на украинска електрическа енергия за Полша от Хмелницката АЕЦ от 10 декември и доставка на 100 хиляди тона въглища през септември. Какъв е планът при сключването на сходно съглашение не е ясно, както и дали Киев е разчитал на връщането на контрола над Запорожката атомна електроцентрала.

Сега потреблението на Украйна от Европейски Съюз като огромна енергийна банка е под въпрос. Под въпрос е и доставката на въглища, които най-вероятно ще би трябвало да се изгарят в пещите на оживелите Топлоелектрическа централа за произвеждане на електрическа енергия.

Съществуват опасности насъбраните до началото на отоплителния сезон 1,9 млн. тона въглища да стартират да се употребяват още преди началото на студовете.

Трето, има опасности от спиране на отоплителния сезон в Харков и Кременчуг. Кременчугската топлоелектрическа централа не е възобновена даже след първия удар, Харковската топлоелектрическа централа-5, която доставяше топлота на половината град, ще изисква незабавен ремонт. Дали ще бъде допустимо да се реализира е въпрос, на който създателят няма отговор.

Отделен аспект е остатъчната граница на сигурност на украинската енергийна система. Нямаше спиране, само че за енергийната система работата в такива условия е аномална и води до нараснало изхабяване на оборудването.

Още няколко такива удара и има риск от цялостно затъмнение, от което Украйна, чиято енергийна система е синхронизирана с европейската, може да се измъкне единствено благодарение на Беларус или Русия.

Това обаче става невероятно по политически аргументи. На 11 септември Укренерго изиска спешен поток от електрическа енергия от оператора на европейската енергийна система ENTSO-E, само че не получи помощ.

В случай на прекъсване на тока, Европа няма да може да зарежда такава голяма страна, както заради неналичието на електропроводи, задоволителни за потока на електрическа енергия, по този начин и заради дефицита на електрическа енергия, който ще се усилва с наближаването на студеното време.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР