На 20 юли 1976 година НАСА успява да реализира първото

...
На 20 юли 1976 година НАСА успява да реализира първото
Коментари Харесай

Първата цветна снимка на Марс и конспирациите, породени от нея (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)

На 20 юли 1976 година НАСА съумява да осъществя първото си кацане на повърхността на Марс. Сондата „ Викинг 1 “ се приземява, с което стартира историята на първата сполучлива задача на повърхността на Червената планета, написа Дир.бг.

Секунди след кацането стартира разпъването на огромна антена, позволяваща на стационарната сонда да изпраща данни към Земята със скорост от 2 000 до 16 000 bit/s. На 21 юли 1976 година е направена и първата цветна фотография на Марс.

Излъчването на първата цветна фотография незабавно поражда конспирации.

Кадрите демонстрират синьо небе и панорами, доста сходни на тези на Земята.

Карл Сейгън разрушава тези очаквания на конференция на идващия ден.

„ Въпреки усещането от тези изображения, небето не е синьо “, афишира ученият, който е член на задачата.

Проблемът е, че филтрираните изображения на „ Викинг 1 “ би трябвало да бъдат калибрирани, с цел да получат верния цветови баланс. Първият опит обаче е несполучлив.

Така се раждат две конспирации. Според първата фрагментите са от Земята, а съгласно втората Червената планета е по-синкаво-зелена, в сравнение с желаят да си мислим от НАСА.

1 of 11

Атмосферата в Съединени американски щати директно след края на Виетнамската война е изпълнена с съмнение, което дава съображение мнозина да считат, че НАСА ги лъже съзнателно, а сонда на Марс няма. Много по-дълготрайна обаче се оказва втората доктрина. Тя намира поддръжка и измежду някои учени, считащи, че на Марс има живот или белези за съществуването му.

Космическата организация пуска в детайли изложение на изработката на първата фотография.

„ Местното време на Марс е почти обяд. Гледката е на югоизток от сондата. По-голямата част от повърхността е оранжево-червеникава. Вижда се и по-тъмна канара в основата. Има следи от ерозия. Небето има червеникав нюанс, евентуално заради разпръскване и отражение от червеникава наслойка, суспендирана в ниските пластове на атмосферата. Сцената беше сканирана три пъти от камера номер 2 на галактическия транспортен съд, всякога през друг пъстър филтър. За да се подкрепи балансирането на цветовете, беше направена втора фотография на тестова диаграма, инсталирана в задната част на галактическия транспортен съд. Цветните данни бяха поправени, до момента в който се доближи подобаващ цвят на сивото. След това същото калибриране беше употребявано за цялата сцена “, споделят от НАСА.

Мисията на „ Викинг 1 “ завършва на 11 ноември 1982 година, като до тогава тя прави 57 000 фотоси. Сондата мери радиацията и температурата на повърхността на Марс, взема проби от почвата и потвърждава, че мекото кацане на Червената планета е постижимо.

От първата цветна фотография на Марс, до момента НАСА от време на време се сблъсква с въпроси по отношение на точността на цветовете на фотосите й.

За да ги разсеят, учените разкриват, че постоянно инсталират специфични уреди за цветова калибрация. Така фотосите демонстрират това, което би се видяло и от хора, в случай че те в миналото кацнат на Марс – червеникаво небе и оранжевеещ необитаем пейзаж.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР