На 20-ти февруари в село Карлуково се проведе честване на

...
На 20-ти февруари в село Карлуково се проведе честване на
Коментари Харесай

125 г. от рождението на Дико Илиев бяха отбелязани в родното му село Карлуково

На 20-ти февруари в село Карлуково се организира честване на 125-годишнината от рождението набългарския композитор и музикантДико Илиев, който есъздателна жанра " Хорото -за духови оркестри ", придобил необятна известност в България.

Събитието беше инициирано от кмета на родното село на Дико Илиев Карлуково, Марияна Маринова и се състоя пред паметника на маестрото.



Скулптурната комбинация е открита за 90-годишнината на създателя и към този момент 35 години припомня, че тук е роден създателят на безсмъртното „ Дунавско хоро “.



Венци и цветя сервираха заместник-кметът на общината Георги Георгиев, представители на общинската администрация, кметството, организации и поданици на селото.



Тематичната стратегия за годишнината бешеподготвена от локалното читалище. Слово произнесе читалищният секретар Илиана Тодорова.



Дико Илиев е освен огромен композитор и отличен диригент, само че и човек със непретенциозен темперамент, огромно сърце и богатства душа. Той слага напълно творчеството си на народностна основа и основава нов музикален род – хорото за духов оркестър. Музикалните му произведения са живи знаци за поколенията, пропити със мощен прочувствен заряд и неповторимо влияние.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР