На 20 септември 2021 г. във Виена започна работата си

...
На 20 септември 2021 г. във Виена започна работата си
Коментари Харесай

Цанко Бачийски обсъди на форум във Виена новата асоциация на АЕЦ Козлодуй и ДП РАО

На 20 септември 2021 година във Виена стартира работата си 65-ата постоянна сесия на Генералната конференция на Международната организация за атомна сила (МААЕ).
Извън пленарната сесия ръководителят на българската делегация и ръководител на АЯР Цанко Бачийски се срещна с генералния шеф на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Уилям Магууд IV. По време на диалога бе обменена информация за присъединяване на българските представители в работните органи на АЯЕ, в която нашата страна членува от 01.01.2021 година
Цанко Бачийски осведоми Уилям Магууд IV за напредъка в създаването на Стратегия за развиването на човешките запаси в нуклеарния бранш в България. Отбелязано бе и основаването на новата асоциация „ Център за нуклеарни пълномощия “, учредена от „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, „ АЕЦ Козлодуй Нови мощности “ АД и Директива за птиците РАО. Уилям Магууд IV показа опита на АЯЕ в региона на развиването на човешките запаси в нуклеарния бранш по плана NEST и предложи АЯЕ да провежда семинар по тематиката като платформа за продан на отзиви и информация сред страни с опит в създаването и реализацията на сходни стратегически документи.
На конференцията ще бъде разисквана активността на МААЕ в региона на техническото съдействие, нуклеарната просвета, технологиите и приложението на нуклеарните способи, подобряването на успеваемостта и ефикасността на системата на Гаранциите по Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, както и използването им в КНДР и Близкия Изток. Ще бъдат обсъждани и ограничения за подсилване на интернационалното съдействие в региона на нуклеарната сигурност, сигурността и радиационната отбрана.
В дневния ред са включени и други значими въпроси, като избор на длъжностни лица и назначение на Генерален комитет, разискване на годишния отчет за активността на МААЕ за 2020 година, избор на нови членове на Съвета на ръководещите, бюджета на МААЕ за 2022-2023 година и други Ще се дискутира и работата на МААЕ в изискванията на пандемията от COVID-19.
В рамките на Генералната конференция ръководителят на АЯР Цанко Бачийски ще взе участие и в съвещанието на Форума за съдействие на регулаторите и в срещата на висшите представители на регулаторите по нуклеарна сигурност и сигурност.
Паралелно със съвещанията на Генералната конференция МААЕ провежда и други мероприятия в присъствен и виртуален формат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР