На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата,

...
На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата,
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври означаваме Световния ден за битка с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „ Кажи „ Не “ на чупливите кости “. Основната цел на самодейността е да насърчи хората от рисковите групи да създадат своя DXA скенер.

„ Здравето на нашите кости е от значително значение. Остеопорозата съставлява сериозна опасност с евентуално тежки последици. Важно е да идентифицираме самостоятелните рискови фактори и да се грижим за костите си с такава съвестност, каквато отделяме на здравето на сърцето “, акцентират от Международната фондация по остеопороза (МФО).

Повече от 420 000 българи живеят с остеопороза , като 80,4% от тях са дами, а 19,6% – мъже . На всеки час в България се записват приблизително по шест фрактури, свързани с нежните кости, което се равнява на към 150 счупвания дневно.
 iStock
Над 4% от българските мъже над 50 години получават бедрена фрактура, което постоянно води до обездвижване. Въпреки че остеопорозата се възприема като най-вече „ женски проблем “, изследвания демонстрират, че мъжете имат двойно по-голям риск от гибел след строшаване на бедрената кост. Смъртността, обвързвана с остеопорозата в България, е по-висока (184 на 100 000) спрямо Европейския съюз (116 на 100 000).

Изследването на костната компактност, известно още като DXA скенер, е най-надеждният способ за диагностициране на остеопороза. Процедурата, наречена остеодензитометрия, е безболезнена и лишава към 20 минути, с извънредно ниско радиационно натоварване – едвам 3 до 5 микросиверта (µSv) при проучване на лумбалните прешлени. За съпоставяне, по време на полет от Европа до Северна Америка човек получава радиация, равна на 60 микросиверта. Ранното диагностициране на остеопорозата е от основно значение, защото разрешава отлагането на следствията от загубата на костна маса.

България е на едно от последните места по брой извършени проучвания на костната компактност спрямо останалите страни от Европейския съюз, което затруднява слагането на диагноза и назначението на съответно лекуване.

Остеопорозата при мъжете се развива вследствие на комплицирана композиция от фактори, в това число възрастов недостиг на полови хормони, генетична предразположеност и вреден метод на живот, характеризиращ се с липса на физическа интензивност, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол.

Съществуват и здравословни положения като диабет и ревматоиден артрит, които усилват риска, а внезапната загуба на тегло (над 10%) също може да повлияе на костната компактност. С напредването на възрастта производството на естрадиол и тестостерон при мъжете понижава, като в следствие костната компактност понижава по-бавно спрямо дамите, при които равнищата на естроген внезапно спадат по време на менопаузата.

Лечението на остеопорозата включва освен лекарства, само че и здравословно хранене, задоволителен банкет на витамин D и калций, както и постоянна физическа интензивност, обръщат внимание от Амджен България, основател на акцията, която тази година е ориентирана повече към мъжкото костно здраве. Пациентите би трябвало прецизно да следват напътствията на своите лекари, с цел да се оправят дейно с казуса.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР