На 20 май празнуваме Световния ден на пчелите и всички

...
На 20 май празнуваме Световния ден на пчелите и всички
Коментари Харесай

20 май - Световен ден на пчелите

На 20 май честваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които в последните няколко години са съществено застрашени от изчезван.

Световният ден на пчелите се отбелязва се от 2018 година по самодейност на Словенската асоциация на пчеларите с поддръжката на държавното управление на Словения, утвърдена с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 20 декември 2017 година Целта е да се увеличи осведомеността за смисъла на пчелите и тяхната отбрана.

Темата за пчелите е доста настояща през последните години във връзка със международния проблем за тяхното изгубване. Учени и откриватели от целия свят насочват напъните си, с цел да отговорят на въпроса за какво пчелите понижават. За всички, които се занимават с тяхното развъждане, е ясно, че използването на избрани химически субстанции за растителна отбрана води до измирането на пчелите, а те са основно звено в виталния цикъл на растенията.

Пчелите са измежду най-известните опрашители и варират над 2000 типа, съществуват 900 типа сирфидни мухи, над 500 типа пеперуди, 8 000 типа молци и доста други инсекти. 4 от 5 типа култури – значими източници на хранителни субстанции за индивида, са напълно подвластни от опрашването – тази скъпа услуга, която природата ни дава гратис.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша (1734-1773), който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на актуалното пчеларство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР