На 20 март 2022 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей

...
На 20 март 2022 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей
Коментари Харесай

Вселенският Патриарх: Руските нашественици в Украйна искат да унизят гордия украински народ като разпространяват смърт със своите оръжия, избивайки всички

На 20 март 2022 година, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей още веднъж прикани за преустановяване на войната в Украйна, която към този момент е довела до гибелта на хиляди наши ближни и до бягството на стотици хиляди украинци от техните домове. Това той съобщи в словото си, произнесено в Храма на Свети Теодор, общността Влага в Константинопол, съобщи.

„ Скъпи християни, войната не може и в никакъв случай не би трябвало да бъде алтернатива за разрешаване на каквито и да било разногласия. Оръжията популяризират гибел и, несъмнено, не дискриминират. Те убиват всички. За това свидетелстват трагичните фрагменти, които обикалят света през последните двадесет и пет дни.

За страдание, православните нашественици в Украйна, една суверенна и самостоятелна страна, наподобява търсят цялостното оскърбление на техния горделив, предан и приятелски украински народ, който се бори героично и се жертва за своята независимост.

В същото време обаче тези, които са избрали пътя на войната, водят личните си младежи към съсипия. Няколко хиляди съветски бойци към този момент са изгубили живота си. Последиците от войната към този момент се усещат от елементарните хора и от двете страни. Украински и съветски майки се разделиха с децата си, които потеглиха да се бият, а много от тях към този момент, за жалост, скърбят за загубата им.

Ние се възползваме още веднъж от опцията на нашето наличие тук, да потвърдим за следващ път с всичките ни сили: Спрете този смут! Спрете войната в този момент! Стига към този момент с това безумство! Колко още кръв ще понесе нашата земя? Колко още мъртви ще се побере в своите глъбини? Колко още сълзи ще напоят нейната пръст? “

Вселенският Патриарх означи, че пред лицето на тази невиждана филантропична рецесия Майката Църква не може да остане бездейна и безразлична. Той напомни, че през цялото време на нашествието в Украйна той и Вселенската Патриаршия я осъдиха недвусмислено и приканиха за неотложно преустановяване на войната, отправяйки незабавен апел за непрекъсната молитва „ за мир по целия свят “, който единствен води единствено до откровен разговор.

„ Мобилизирахме всички наши общности тук, с цел да съберем храна и артикули от първа нужда за нашите страдащи братя и сестри в Украйна, само че също и да настаним, доколкото е допустимо, фамилии, намерили леговище в нашия град Константинопол.

Отговорът беше в действителност мълниеносен и ние сме изключително горди с нашата диаспора, която за следващ път потвърди, че православните гърци от Константинопол интензивно оказват помощ на своя комшия в потребност “, съобщи той.

По-рано Патриархът се базира на великия архиерей и богослов – Свети Григорий Палама, Архиепископ Солунски, който е почетен от нашата Църква и е с генезис от Константинопол.

„ На друго място, което се счита, че е написано за сегашната трагична обстановка, която нашите братя претърпяват в Украйна, Свети Григорий споделя, че би трябвало да търсим мир, освен тъй като всички сме братя като рожби на един и същи Бог Отец, само че и тъй като имаме една и съща майка, Църквата и едно и също благочестие, чийто лидер е Христос, Синът Божий, Който не е единствено наш Бог, само че бе благоразположен към нас и одобри да бъде и наш брат.

И той попита: в случай че без мир с всички хора е невероятно някой да види Бога, по какъв начин може някой да се надява да Го види в идващия живот, откакто няма мир, нито с тези, които счита за свои братя? “, добави Вселенският Патриарх.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР