На 20 август православната църква почита Свети пророк СамуилВ онова

...
На 20 август православната църква почита Свети пророк СамуилВ онова
Коментари Харесай

Днес празнуват всички с името Самуил

На 20 август православната черква уважава Свети оракул Самуил

В това време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе, живял в гр. Рама или Ариматея един благоверен човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две дами – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните бездетството се смятало за знак на Божия недружелюбност. Затова Ана тъгувала доста, пък и познайниците й странели от нея и даже я презирали.

Елкана изпълнявал старателно всички наредби на закона. На всички огромни празници ходел със фамилията си в Силом, гдето тогава се намирала скинията, с цел да принесе жертва Богу. Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със фамилията си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било цялостно с горест и тя отново отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала. Тя молила Бога да й даде наследник и дала обещание, че в случай че той й окаже тая благосклонност, тя ще Му го посвети.

Първосвещеник Илий, който седял при входа на скинията, я гледал с удивление. Тя била прекалено много разчувствана, не произнасяла гласно ни една дума, само че устните й се движели, като произнасяли вътрешна молитва. Като видял нейното изключително неспокойствие, Илий си помислил, че тя е пияна, и й споделил:

- Как си могла ти в подобен тип да дойдеш в Дома Господен? Излез отсам и отрезви се!

Ана смирено дала отговор на първосвещеника:

- Не съм пияна, само че изливам пред Господа скръбта на душата си. Моля те, не ме презирай!

На Илий му станало мъчително, че оскърбил нещастната жена. Той благословил Ана и й споделил:

- Иди си смиром и Израилевият Бог да извърши просбата ти!

Ана се върнала при мъжа си, утешена и укрепена от молитвата. Милосърдният Бог извършил нейната тъжба: тя родила наследник и го нарекла Самуил, което значи "измолен от Бога ".

Имен ден: Самуил, Самуила
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР