На 2-ри юни експерти от Калифорнийския технологичен институт публикуваха официално

...
На 2-ри юни експерти от Калифорнийския технологичен институт публикуваха официално
Коментари Харесай

За първи път в историята бе прехвърлена слънчева енергия от космоса на Земята

На 2-ри юни специалисти от Калифорнийския софтуерен институт разгласиха публично прессъобщение, в което оповестиха за първия в света сполучлив транспорт на слънчева сила от космоса непосредствено на Земята в границите на научния план Space Solar Power Project. Авторите на плана означават, че тяхната орбитална галактическа станция, сложена в околоземна орбита, е съумяла да изпрати микровълновото лъчение от космоса до приемника, който е конфигуриран на покрива на лабораторията Колтех. Това потвърждава, че е допустимо да се получава чиста сила непосредствено от космоса, макар че е прекомерно рано да се приказва за мащабиране на тази технология.

За реализирането на плана американски учени изстрелват в космоса специфичния модул Space Solar Power Demonstrator, който е оборудван с три разнообразни устройства за тестване на модерни технологии за хващане и прекачване на сила от космоса към Земята. Засега учените са тествали единствено модула MAPLE, който улавя слънчевата сила в космоса, преобразува я в микровълново лъчение и благодарение на антена предава силата на правоприемник, ситуиран на повърхността на Земята. Още в първата фаза на тестванията учените съумяха да потвърдят, че технологията работи и е доста удачна.

Все още обаче е прекомерно рано да се приказва за безвъзмездна чиста сила от космоса – количеството трансферирана сила е нищожно. Учените обясниха, че в границите на теста са получили сила, която не е задоволителна даже за светването на светодиод на таблото. От друга страна, никой не се е надявал на голям поток от сила тъкмо в този момент – галактическият уред се назовава демонстрационен, тъй като е нужен единствено за демонстриране работоспособността на теорията. В бъдеще същият механизъм би могъл да бъде доста уголемен и модернизиран, тъй че да се трансферира повече сила.

Този опит е нужен за натрупването на нужното количество информация за построяването на действителен обект за рандеман на слънчева сила от космоса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР