На 2 октомври в България се очаква премиерата на новия

...
На 2 октомври в България се очаква премиерата на новия
Коментари Харесай

Създателите на „Марсианецът” разказаха за науката във филма

На 2 октомври в България се чака премиерата на новия научнофантастичен филм „ Марсианецът “.

Мат Деймън е астронавт на НАСА, който дружно с пилотирана задача идва на Марс, само че събитията не се подреждат в негова изгода и той остава самичък в студената пустиня на Червената планета.

Както и предходните филми на завладяващата тематика за Космоса – „ Гравитация “ и „ Интерстелар “ – новата лента е призвана да влюби феновете в науката. Или най-малко по този начин дават обещание нейните основатели. Последните към този момент интензивно дават изявленията за новото си създание.

Режисьорът Ридли Скот, писателят и създател на историята Анди Уеър и научният съветник на плана Джим Грийн (Jim Green), шеф на отдела по планетология на НАСА, описват за работата над кино лентата и вършат упованието на премиерата още по-непоносимо.

„ Аз числя се към тази категория хора, които постоянно се вглеждат в детайлите на своите творения. За мен беше извънредно значимо в текста ми да няма неточности от позиция на науката. Ако обърнем внимание на всеки в действителност подробност в сюжета, то историята се образува много по-просто и в действителност крепко “, признава създателят на романа „ Марсианецът “ Анди Уеър.

Ридли Скот даже добавя, че са му харесали рестриктивните мерки, които научната фактология е наложила върху творчеството му. Но без значение че целият екип се старал да съблюдава всички елементи, грешки въпреки всичко има – някои елементи е невероятно да се знаят сигурно, защото хората действително още в никакъв случай не са били на Марс.

„ Заведохме Ридли в Космическия център „ Джонсън “ и му показахме прототипи на галактически жилищни модули, предопределени за колонизаторите на други планети. Моите сътрудници описаха на режисьора за новите разработки в тази сфера – по какъв начин и къде астронавтите ще подготвят храна, къде ще живеят и спят, на какви транспортни средства ще се придвижват. Смятам, че това пътешестване доста оказа помощ на плана, защото някои елементи не бяха разказани в романа и трябваше да се доизмислят “, споделя Грийн.

Уеър цялостен живот е бил почитател на Космоса, само че преди не познавал действителни хора, които работят над планове по асимилиране на други планети. Писателят трябвало да търси всевъзможна информация в интернет, с цел да проработи детайлите, само че преди работата над кино лентата най-сетне съумял да види множеството действителни разработки с очите си.

„ Мисля, че не съм се справил зле със задачата по написването на научнофантастичен разказ, защото, в случай че имах съществени неточности по физика или химия, моите читатели от дълго време щяха да са ми ги посочили “, споделя Уеър.

Колкото до редицата явни грешки, то основателите си признават почтено, че знаят за тях. Например пясъчната стихия на Марс в действителност не е толкоз смъртоносна, както е показано на екрана. Поради тънката атмосфера бурите на Червената планета не са толкоз рискови, както на Земята. Или дихателната примес, която съгласно сюжета се състои от О2 и азот, в действителността се прави в по-голяма част от О2.

„ Никога не съм преследвал просто красиви картини. Смятам, че е значимо да се спазят всички в действителност елементи, изключително в случай че снимаш научнофантастичен филм. Но несъмнено, не може да се регистрира всичко и някои моменти се наложи да поукрасим за цената на историята. Но считам, че феновете ще ми простят това. В края на краищата върша кино “, заключава Ридли Скот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР