На 2 октомври 1996 година бившият премиер на Република България

...
На 2 октомври 1996 година бившият премиер на Република България
Коментари Харесай

Кой от вас помни премиера на България Андрей Луканов? 21 години след бруталния му разстрел, неговото семейство живее така

На 2 октомври 1996 година някогашният министър председател на Република България Андрей Карлович Луканов е убит с четири патрона пред личния му дом на улица „ Латинка “ №15 в София. Три от патроните се забиват в гърба му, един попада в дясното му слепоочие. Покушението става сутринта – към 9:00 часа. Луканов излязъл от вкъщи си и се качил в автомобила си, марка Пежо. Сетил се обаче, че нещо не запомнил и се върнал. Успял да звънне по домофона. Когато обаче брачната половинка му Лили отворила той лежал безжизнен в локва кръв. Първоначално стара жена оповестява, че е забелязала да се навърта подозрителен клошар. По-късно облеклата на клошаря били открити захвърлени зад нагревател, в намираща се наоколо кооперация. Други хора пък оповестяват, че са забелязали мъж с вехти облекла, само че нови маратонки.

ДНЕС РОДНИНИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА ЛУКАНОВ ЖИВЕЯТ НА РЪБА НА НИЩЕТАТА
Семейството на някогашния министър председател е афектирано от отношението на страната по случая с убийството му. Те не могат да схванат по какъв начин няма наказани виновници за атентата. По-лошо – останали са без всякаква вяра, че ще дочакат обективна присъда. Предпочитат да странят от светския звук и суетност и водят всекидневна битка за оцеляване, както доста други български фамилии. А ето и какво се случи с делото по убийството. Разследващите по делото стигнаха до двама украинци, само че след разпити те са пуснати. Родните управляващи обаче задържаха техен съгражданин – Алексей Кичатов, който живеел у нас.

Следват светкавични арести на още няколко души – шефа на Колонел Ангел Василев, водача му Юрий Ленев, племенника на Василев Георги Георгиев –Гопето, както и Александър Русов, апетитен за физическия палач на Луканов. Кичатов и Русов сякаш вършат цялостни признания, само че по време на процеса излиза наяве, че те са изтръгнати с безчовечен изтезания. Това минира делото, само че в края на ноември 2003 година са наказани петима, като Василев е апетитен за гарант и е наказан на пожизнен затвор. Три години по-късно апелативният съд анулира доживотните присъди и оправдава петимата напълно. През 2007 година Върховен касационен съд удостоверява напълно решението на САС.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР